Stig Malm kräver Mona Sahlins avgång. Göran Johansson Håller inte med alls. Foto: Jan Wiriden och Swen Lindwall
Stig Malm kräver Mona Sahlins avgång. Göran Johansson Håller inte med alls. Foto: Jan Wiriden och Swen Lindwall

Stig Malm: Avgå nu Mona Sahlin

Publicerad
Uppdaterad
S-profilen Stig Malm menar att Socialdemokraterna måste byta ut sin partiledare.
Hans råd till Mona Sahlin är kort och koncist.
- Avgå nu, och bygg upp en stark organisation.
Men han är rätt ensam om att kräva avgång.
Den tidigare LO-basen Stig Malm tror att det kan bli katastrof om Mona Sahlin sitter kvar på sin post.
- Mona bör lämna. Nu har man haft alla möjligheter och det har inte gått bra. Går de till val igen med samma ledning är risken stor att de förlorar tre val i rad, och det vore en katastrof.

Tillhör olika riktningar

Mona Sahlin och Stig Malm tillhör olika riktningar inom socialdemokratin. Och den gamla fackordföranden menar att Sahlin har kostat partiet många röster.
- Jag har träffat många som sagt att de gärna skulle rösta på Socialdemokratin men inte på Mona Sahlin, säger han.
Stig Malm är rätt så ensam i sin kritik. När Expressen gjorde en enkät bland förtroendevalda S-politiker svarade drygt var femte - 220 personer - att de vill att Sahlin avgår. Men det är få som har gått ut öppet och krävt avgången.
Stig Malm kan inte säga men han vill se som nästa partiledare, men han understryker att det brukar se ut så inom socialdemokratin.
- Det har alltid varit dåligt med efterträdare. När Tage Erlander kom fram var det många som tvivlade, säger han.

"Vi gör fel"

Men bland Socialdemokraternas äldre företrädare är de inte sams om vad som bör göras. Göran Johansson, S starke man i Göteborg som avgick inför valet, tycker att Sahlin borde stanna.
- Jag tror vi gör fel om man bara byter ledning, det är något djupare. Jag tror att grunden i politiken är rätt, säger han.
I stället vill han se att man blir bättre på att kommunicera budskapet.
- Vi måste få upp kunskapen om vår politik, framförallt på arbetsplatserna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag