Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsvetaren: "Inte så överraskande"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Efter tveksamheterna är det nu klart. 

De rödgröna lägger fram en egen budget. 

- Nu är önskedrömmen för de rödgröna att de kan säga att Reinfeldt regerar med SD:s stöd, säger statsvetaren Ulf Bjereld till Expressen.se. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har valt att lägga fram en gemensam höstbudget.

 – Inte så överraskande. Hade de inte gjort det nu hade de i princip avbrutit det rödgröna samarbetet och det vill man inte i det här skedet, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld. 

Vad betyder det här för Sverigedemokraternas roll?

 – Inte mycket. Rent formellt får SD nu möjlighet att välta regeringen genom att gå in och rösta på de rödgröna i stället på alliansen. Men det är osannolikt att de ska ställa sig bakom de rödgrönas förslag i asylpolitiken som ligger mil från SD:s uppfattning, säger Ulf Bjereld. 

 Så någon vågmästarroll blir det inte?

 – Hypotetiskt, men inte praktiskt. I stället kommer SD nu antingen lägga ner sin röst eller stödrösta på alliansen. Önskedrömmen för de rödgröna är att SD ska rösta på alliansens budget och att de då kan utpeka än starkare att Fredrik Reinfeldt regerar med Sverigedemokraternas stöd.

Var det därför man la fram en egen budget?

 – De vill väldigt gärna visa att Reinfeldt regerar med SD. Men när det gäller budget var det primära att visa att man håller ihop det rödgröna samarbetet, säger Ulf Bjereld. 

 – Och kanske finns det allra starkaste intresset från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som kanske är lite oroliga att Miljöpartiet skulle börja göra upp med alliansen i vissa frågor om de inte hade en gemensam budget. 

Egna motioner också

 Samtidigt säger Miljöpartiets Peter Eriksson att MP ska lägga fram egna motioner också.

 – Samarbetet kommer inte att vara så omfattande som i valrörelsen då vi samarbetade på alla områden, säger han till TT. 

 Det betyder föga, menar Ulf Bjereld. 

 – Det är naturligt när de är tre olika partier. Det betyder inget i sammanhanget.