Statssekreteraren utreder om tjänstemannen kan stanna

Publicerad
Uppdaterad
Han jämförde islam och nazism.
Men integrationsminister Nyamko Sabuni kan inte svara på om det gör Henrik Emilsson olämplig som utredare på departementet.
- Jag kan inte bedriva personalpolitik i media, säger i stället statssekreteraren Christer Hallerby till TT.
Peter Eriksson, språkrör i Miljöpartiet, kallade departementssekreteraren Henrik Emilssons åsikter för rasistiska, olämpliga och helt oacceptabla.
Men integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) kan fortfarande inte säga om hon tycker att Henrik Emilsson är lämplig som utredare på integrationsdepartementet.
Nu kommer ärendet att handläggas av statssekreteraren Christer Hallerby.
– Jag kan inte bedriva personalpolitik i media utan det är något vi får ta internt. Detta är en sak han har gjort utanför tjänsten och såvitt jag förstår också innan han anställdes här, säger Christer Hallerby till TT och fortsätter:
– För regeringskansliets opolitiska organisation så gäller samma regler som på den övriga arbetsmarknaden när det gäller yttrandefrihet, anställningstrygghet och fackliga förhandlingar vid omplaceringar.

Utredde invandrares situation

Departementssekreteraren Henrik Emilsson, 38, skrev på sin blogg 2008 att "islam är som kommunism eller nazism. Det finns inga goda utövare - bara förvirrade eller onda."
Ändå fick han som uppgift att utreda nyanlända invandrares situation
– Jag har inte under de nästan två år han varit här och i det material som jag sett att han producerat sett några som helst tendenser åt det här hållet. Vad som händer framöver får vi diskutera internt, säger Christer Hallerby.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag