Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SSU kritisk till Mona Sahlins rockad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SSU-ordförande Jytte Guteland.
Foto: Sven Lindwall

Socialdemokraterna (S) petar förre justitieministern Thomas Bodström som justitieutskottets ordförande. 

Andra S-profiler behåller topposter i riksdagen, trots rekordstor valförlust. 

Det får ungdomsförbundet SSU att se rött.

- Vi tror att väljarna vill ha förändring, och det kräver nya människor och nya idéer, säger SSU-ordförande Jytte Guteland.

 S bytte på fredagen ut Bodström mot förre folkhälsoministern Morgan Johansson. Bodström har valt att vara med familjen i USA i höst.

 - Han är ju inte här. Och riksdagens utskott ska fungera från första dagen, säger partiledaren Mona Sahlin.

 Bodström åkte till USA, trots att ledigheten ännu inte godkänts av riksdagen. Sahlin som gav sitt vallokomotiv klartecken redan i våras, är inte kritisk.

 Bodström uppger att han ställs inför ett av sina svåraste val om riksdagen inte ger ledigt: lämna familjen och åka hem eller avsäga sig riksdagsplatsen. Men Bodström sörjer inte posten som utskottsordförande.

 - Det är priset jag får betala.

De gamla stannar

 Många gamla s-profiler får behålla topposter i riksdagen. Ekonomisk politiske talesmannen Thomas Östros stannar som vice ordförande i finansutskottet, Urban Ahlin som vice ordförande i utrikesutskottet medan Ylva Johansson byter utskott och blir vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

 SSU har krävt en ordentlig förnyelse och föryngring, så att det gamla "business as usual-gänget" byts ut. Sahlin presenterade fem nya namn bland andra Maryam Yazdanfar, 30 år, i civilutskottet och Matilda Ernkrans, 37 år i miljöutskottet.

 - En kraftfull och viktig förnyelse. En tredjedel av gruppledningen byts ut och det är en stor förnyelse för att vara i S:s gruppledning, säger Sahlin.

 Att det inte blev fler nya ansikten förklarar hon med att S misslyckades med att få in många nya, spännande namn i riksdagen.

 - Men en rockad är också en form av förnyelse, där äldre får jobba med nya områden.

"En nygammal vals"

 SSU är dock alltså av annan åsikt, och reagerar med "stor besvikelse" på att partiet tagit "ett beslut för gårdagen och inte för framtiden".

 - Det är som en nygammal vals, med mottot att hellre förflytta än förnya och det tycker inte vi duger, säger Guteland.

 Av de 112 invalda S-ledamöterna är 24 födda 1970 eller senare – i Moderaternas är det 35 av 108 ledamöter.

 S beslutade också hålla en extra kongress under nästa år, sannolikt under sen vår eller tidig höst. SSU tänker inte tystna i kraven om föryngring.

 - Vi kommer att genom kriskommissionen fortsätta kräva att partiet föryngrar sig, säger Guteland.


Lillemor Idling/Peter Wallberg