NY SYN P SD. Förr kallade Ilja Batljan och Socialdemokraterna SD för ett högerextremt parti nu har synen på Sverigedemokraterna förändrats. Nu säger partiledningen att debatterna ska handla om "att SD är ett högerparti som nästan alltid stödjer alliansen." Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
NY SYN P SD. Förr kallade Ilja Batljan och Socialdemokraterna SD för ett högerextremt parti – nu har synen på Sverigedemokraterna förändrats. Nu säger partiledningen att debatterna ska handla om "att SD är ett högerparti som nästan alltid stödjer alliansen." Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Socialdemokraternas nya vapen mot Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraterna är inte längre ett högerextremistiskt parti.
Det konstaterar Socialdemokraterna i ett internt dokument som Expressen i dag kan avslöja.
Partiledningen uppmanar i stället sina valarbetare att kalla SD för ett "högerparti" och skriver att SD-väljare ska respekteras "som enskilda personer".
Socialdemokraternas partiledning gör nu allt för att förmedla budskapet:
- Sverigedemokraterna är ett högerparti som nästan alltid stödjer alliansen.
Syftet är att "smutsa ner" i första hand Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt.
Det 30 sidor tjocka "argumentationsunderlaget" upprättades i Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 den 18 augusti i år. Det har sedan spridits internt i partiet som ett "stöd inför debatter med Sverigedemokraterna".
På sida efter sida redogör partiledningen för påståenden som kan komma från Sverigedemokraterna. Och de egna politikerna får både "ekonomiska repliker" och "känslomässiga repliker".

"Längst ut på högerkanten"

Det konstateras samtidigt:
- SD kallades tidigare högerextrema, men partiet har gjort vissa förändringar i sina politiska program som fört partiet mer mot mitten.
Expressen mötte i går kväll Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.
- Det här dokumentet har vi jobbat med länge. Det är inget konstigt med det, säger hon först.
Är inte Sverigedemokraterna högerextrema längre?
- Sverigedemokraterna har ändrat i sitt program för att få det att framstå som att de dragit mer mot mitten.
Sahlin menar dock att de inte har lyckats med det.
- De finns fortfarande längst ut på högerkanten.
Till höger om Moderaterna?
- Ja, absolut, svarar Sahlin.
I det interna dokumentet konstateras också att Sverigedemokraterna ofta använder mycket siffror, många experter, många citat och många hänvisningar till myndigheter och utredningar i de debatter de deltar i.
Uppmaningen till S-politikerna:
- Det är viktigt att vara beredd på detta, kunna kontra med några få exempel på SD:s felaktiga siffror - exempelvis kostnad för invandringen - men samtidigt inte lockas in i en debatt där det tävlas med siffror och statistik.

Varnar för akriv kampanj

Partiledningen varnar samtidigt för att SD i år driver en mer aktiv valkampanj än tidigare och konstaterar:
- De har en större valbudget än kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
I det interna dokumentet slås också fast:
Vi ska självkritiskt granska det sätt vi uttrycker oss på och vår argumentation så att vi inte bidrar till att förstärka ett "vi och dom"-tänkande.
Vi tar avstånd från SD:s politik - men respekterar SD:s väljare som enskilda personer.

"Då tar jag debatten"

Sveriges television har - som Expressen tidigare berättat - beslutat att utestänga Sverigedemokraterna från den viktiga direktsända slutdebatten med partiledarna. Mona Sahlin, som uppmanar sina partikamrater i kommunerna att ta debatten med Sverigedemokraterna, vill inte kommentera det beslutet:
- Det är helt och hållet upp till SVT. Men om Sverigedemokraterna skulle vara med, då tar jag debatten med dem, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag