KVAR. S ska utvärdera det katastrofal valet men partiordföranden Mona Sahlins framtid står, enligt källor, inte på spel. Foto: Cornelia Nordström
KVAR. S ska utvärdera det katastrofal valet – men partiordföranden Mona Sahlins framtid står, enligt källor, inte på spel. Foto: Cornelia Nordström

Socialdemokraterna i extra krismöte i dag

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas partistyrelse går just nu in i ett krismöte om partiets framtid.
En sak är redan bestämd - Mona Sahlin avgår inte.
- Hon kommer att sitta kvar tills vidare, säger en S-källa med insyn.
Efter det historiska valnederlaget - där Socialdemokraterna fick sina sämsta siffror sedan 1911 - har partistyrelsen sammankallats till ett extrainsatt möte i dag.
Socialdemokraternas innersta krets, verkställande utskottet, bestämde dagen efter valet att partistyrelsen ska utse en krisgrupp som ska utreda katastrofvalet - och det nya läget i riksdagen.
- Vi bedömer läget som allvarligt, inte minst för vårt parti. Som Mona har sagt: Det är ett uruselt valresultat, säger en S-källa med insyn i partistyrelsen till Expressen sent på tisdagskvällen.

Möten på hemlig ort

I går höll S-ledningen möten med flera olika grupper inom partiet, men även med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Mötena pågick under hela dagen på hemlig ort och tas upp i dag igen.
- Det handlar om det parlamentariska läget och SD-problematiken, säger S-källan.
Efter partistyrelsemötet i dag kommer Mona Sahlin att blixtsammankalla till presskonferens om två ämnen:
o Den nya krisgruppen.
o Hur S ser på läget i riksdagen.
Partiordförandens egna framtid står inte på spel, enligt Expressens uppgiftslämnare.
- Hon kommer att sitta kvar tills vidare.

"Ett katastrofval"

Luciano Astudillo, suppleant i partistyrelsen, deltar i dagens krismöte och menar att det inte räcker med "ännu en krisgrupp":
- Det är viktigt att inse att det är ett katastrofval, inte bara ett dåligt val. Det nästan motsvarar det val som Moderaterna gjorde 2002 när de i stort sett halverades.
- Vi har på två val tappat jättemycket och trott båda gångerna: Nu är botten nådd. Men jag är inte säker på att den behöver vara det om vi inte uppdaterar vår politik, säger Luciano Astudillo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag