Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluträkningen av rösterna i valet

Här är det slutliga resultatet efter rösträkningen.
Det blev klart på torsdagen.

ETT MANDAT - EN PLATS

Ett mandat betyder en plats och en röst i riksdagen. För att få majoritet krävs 175 mandat.

Fasta mandaten fördelas efter de röster som partierna har fått i respektive valkrets. Resten av riksdagens 349 mandat fördelas med den "jämkade uddatalsmetoden". Det första urvalet fås genom att varje partis antal röster delas med 1,4. Det parti som har högst siffra får det första mandatet i valkretsen.

Hur många mandat ett parti får beror alltså både på hur många som har röstat och i vilken valkrets de har röstat.

När mandaten fördelats mellan partierna bestäms vilka kandidater som får plats. Det är personrösterna som i första hand avgör vilka som ska få mandaten.

DET HÄNDE EFTER VALET

1. I måndags påbörjades den slutliga rösträkningen hos länsstyrelsen. Då kontrollräknas rösterna som räknades under valnatten.

2. Onsdagen efter valdagen räknade valnämnderna de förtidsröster som vallokalerna inte hunnit få under valdagen. Det var främst röster från utlandet och förtidsröster som avlagts i andra kommuner på valdagen.

3. Vid onsdagsräkningen räknades rösterna inte per valdistrikt utan i något som brukar kallas "onsdagsdistrikt" för att valhemligheten inte ska röjas. Därför blir det ett visst antal fler distrikt i det slutliga resultatet om man jämför mot valnattsresultatet.

4. Onsdagsrösterna fördes därefter till länsstyrelsen där alla röster räknades en gång till under den slutliga rösträkningen.

5. Klockan 15 på torsdagen hade valmyndighetens nämnd möte angående valresultatet. Efter det meddelades det slutgiltiga valresultatet.

FOTNOT: Här kan du se grafik över valnattens preliminära resultat