Skop: Alliansen leder i ny mätning

Publicerad
Uppdaterad
Ännu en mätning ger Alliansen valsegern i höst. Och Socialdemokraterna fortsätter att backa till historiskt låga nivåer.
Fast partisekreteraren Ibrahim Baylan (S) vill inte kännas vid nederlaget.
- Jag tycker att man kan ta sådana här sommarmätningar med en nypa salt, säger han.
Det borgerliga blocket är i ledning inför riksdagsvalet, enligt en opinionsmätning från Skop. Mätningen visar också att Sverigedemokraterna precis skulle klara riksdagsspärren.
Den borgerliga alliansen leder med 3,9 procentenheter – 48,6 procent mot 44,7 procent, enligt mätningen som genomfördes mellan den 30 juni och den 15 juli. Resultatet tyder på att opinionskantringen från tidigare mätningar håller i sig.

"Sommarmätning"

Socialdemokraterna minskar för andra mätningen i rad och ligger nu på 29,2 procent. Partiet har därmed tappat 4,5 procentenheter sedan i april. Moderaterna är störst med 33,3 procent, även om partiet backar något.
Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan ställer sig dock skeptisk till resultatet.
- Jag tycker att man kan ta sådana här sommarmätningar med en nypa salt. Men jag tror att det kommer att bli ett jämnt val och vi kommer att ladda med allt vi har för att få en ny regering, säger han.

Vänstern på 5 procent

Sverigedemokraterna går svagt framåt enligt Skop-mätningen och klarar precis riksdagsspärren. Även Kristdemokraterna klarar spärren med nöd och näppe: partiet ligger som SD på 4,0 procent.
Folkpartiet får 6,6 procent i mätningen, medan Centerpartiet går framåt något till 4,7 procent. Vänsterpartiet får 5,0 procent av rösterna medan Miljöpartiet backar till 10,5 procent.
Förändringarna ligger dock inom den statistiska felmarginalen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag