Jan Björklund (FP) vill bekämpa skolket. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Jan Björklund (FP) vill bekämpa skolket. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Skolk hamnar i skolbetyget

Publicerad
Uppdaterad
Nu ska skolket redovisas i skolbetygen.
Skolkare både knarkar mer och begår fler brott enligt utbildningsministern - som vill skärpa reglerna.
- Skolk leder till en uppluckrad studiemoral, säger Jan Björklund (FP).
Sveriges skolkare får en otrevlig julklapp av utbildningsministern 2011. Då ska deras frånvaro redovisas i terminsbetygen.
-Skolket i dag är oacceptabelt stort. I varje lektion som hålls i dag är det en person som skolkar, i genomsnitt, säger Jan Björklund.
Utredningen är nu klar och regeringen är överens om att satsa hårt på att minska skolket i skolan.

Rapport till hemmet

Björklund har framförallt tre åtgärder som han tror ska minska skolket:
- Skolk ska föras in i terminsbetygen.
- Skolk ska rapporteras till hemmet varje dag.
- Det ska utredas om man kan förlora studiestödet vid mindre än 20 procents skolk.
Oppositionen är däremot kritisk till förslaget.
- Det är en återgång till en gammal skola som bygger mer på hårdhet och respekt för överhet än på kunskap och att lära sig att tänka kritiskt, säger Lars Ohly (V) till Expressen.se.

V kritiserar förslaget

De rödgröna har inte diskuterat frågan i sin gemensamma skolpolitik. Men Vänsterpartiet är motståndare sedan länge.
- Vi har avfärdat förslaget förut och jag tycker inte att det har blivit bättre, säger Lars Ohly.
För regeringen är det en viktig fråga att få ner skolket.
Jan Björklund pekar på forskning som säger att de som skolkar mycket är troligare att bli kriminella och konsumera alkohol och droger.

Gräns för studiestöd

Han tror att det ska vara avskräckande för de yngre eleverna att skolket redovisas i betyget.
- Den som har slutat gå i skolan helt och hållet kommer inte avskräckas av att det hamnar i deras betyg. Men det är ju innan eleverna hamnar i den situationen som det är viktigt att man är tydlig med att man inte accepterar skolk.
Frånvaron ska enbart stå i de så kallade terminsbetygen, alltså inte i de slutbetyg som man tar med sig hela livet.
Björklund vill också utreda gränsen när man blir av med studiestödet, som i dag är 20 procents frånvaro. Men han kan inte säga vilken gräns han vill se i stället.
- Att man kan vara borta en gång i veckan är för mycket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag