Jimmie Åkesson med SD:s flygblad. Foto: Jan Düsing
Jimmie Åkesson med SD:s flygblad. Foto: Jan Düsing

SD till attack mot Expressen

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserar Expressen.
- Det är anmärkningsvärt att Expressen tar ställning mot ett parti i valet och vägrar väljarna information om Sverigedemokraterna, säger Åkesson.
Orsaken är att Expressen inte låter partiet tala och dela ut valsedlar i Expressens valstuga på Sergels torg i Stockholm.
I går delade Sverigedemokraterna ut flygblad med rubriken "Expressen har förlorat sin journalistiska trovärdighet".
Jimmie Åkesson säger:
- Jag talar mycket med utländska journalister, mycket mer än med svenska journalister. De är väldigt konfunderade över hur ni journalister fungerar i Sverige - svenska medier generellt, men i synnerhet Expressen.
- Nu har vi satt upp vår valstuga som väljarna har möjlighet att besöka och den står precis bredvid Expressens valstuga, så det kanske inte spelar så stor roll.

Miljoner flygblad

Jimmy Åkesson poängterar att hans parti är en gräsrotsrörelse.
- Vi klarar oss och vi har aldrig byggt vårt parti på mediala utspel eller kring någon ledare. Vi prånglar ut miljoner flygblad, så väljarna kommer att få ta del av vårt budskap i alla fall.
Thomas Mattsson svarar på Åkessons kritik:
- Nåja... Expressen nyhetsrapporterar fortlöpande om SD, Jimme Åkesson intervjuades i artikelserien "Stora Partiledarutfrågningen" och partiet har - som alla partier - möjlighet att annonsera i Expressen och erbjuda oss debattartiklar.
- Men: Expressen grundades bland annat för att motverka nazistiska strömningar, kämpade i decennier mot apartheid och i dag kampanjar vi för Dawit Isaak och demokrati i Eritrea.

Kan inte ansvara

- Det finns ingen motsättning journalistiskt, i tidningen och på sajten kan jag ju pröva SD:s budskap som en ansvarig utgivare ska göra.
- Men jag kan inte vara ansvarig utgivare för Jimmie Åkesson på Sergels torg, så därför vill Expressen inte arrangera torgmöten med en partiledare som var med när partikamraterna sjöng snapsvisor om mordet på Olof Palme...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag