"En polisanmälan är redan upprättad", säger SD:s pressekreterare Erik Almqvist, här tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson. Foto: Roger Vikström
"En polisanmälan är redan upprättad", säger SD:s pressekreterare Erik Almqvist, här tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson. Foto: Roger Vikström

SD-register hackat och utlagt på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Hackare har slagit till mot Sverigedemokraternas hemsida.
Nu namnges 5 700 personer - som uppges ha visat intresse för SD eller blivit medlemmar i partiet.
- Vi ser allvarligt på det och har gjort en polisanmälan, säger Erik Almqvist, pressekreterare på Sverigedemokraterna.
I helgen slog hackare till mot Sverigedemokraternas hemsida men partiets domän hackades även i våras. De lyckades komma över tusentals namn som nu publiceras på en hemsida med tilläggsraden "hitta en kompis nära dig".
Hemsidans besökare uppmanas att söka på städer, namn, adress eller telefonnummer för att enkelt kunna hitta Sverigedemokraternas medlemmar.
Men enligt Sverigedemokraternas pressekreterare så är det inte tal om partimedlemmar.
– De som hackade vår hemsida har kommit över en gammal restdatabas där det fanns namn lagrade över de personer som har beställt information och trycksaker från vår hemsida, säger han.

Skolarbeten

Intill namnen som finns på hemsidan finns ett kommentarsfält. Många skriver där att de vill engagera sig för partiet och vissa säger att de vill arbeta aktivt åt Sverigedemokraterna.
– Men det rör sig mest om personer som har beställt material till skolarbeten och där finns också många meningsmotståndare. Dessutom ska man veta att de här uppgifterna är ett drygt år gamla, säger Erik Almqvist.
Det var först i går som Sverigedemokraterna fick reda på att uppgifterna fanns tillgängliga på internet.
– Vi kommer att polisanmäla det här om vi inte redan har gjort det. Våra it-tekniker undersöker också hur det har kunnat ske, säger Erik Almqvist.

Dataintrång

Enligt före detta överåklagare Sven-Erik Alhem har personen eller personerna bakom hackerattacken gjort sig skyldiga till dataintrång och brott mot personuppgiftslagen.
– Det kan även vara tal om annan brottslighet. Det här är mycket fult eftersom det kan leda till trakasserier mot de som namnges och pekas ut, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag