Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD räknar fel - på 59 miljarder

INTE MÅNGA SIFFROR RÄTT. Jimmie Åkessons och SD:s budget får underkänt av ekonomiexperterna. Kalkylerna bygger, enligt experterna, på att partiet dubbel- och trippelräknat besparingar. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Sverigedemokraterna lovar en jättesatning på 65 miljarder kronor på välfärden.
SD lovar att betala för allt med 78 miljarder från minskad flyktingmottagning.
Men flera ekonomiexperter sågar nu SD:s budget totalt.
- De har underliga antaganden, säger professor Jan Ekberg vid Linnéuniversitet.
- De förstår inte hur en budget fungerar, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco.
Fyra tunga ekonomiexperter som har granskat Sverigedemokraternas budget ställer sig mycket kritiska till partiets räkneförmåga.
SD lovar att bland annat att satsa 28 miljarder på pensionärer, 10,5 miljarder på rättsväsendet och 11,5 på försvaret. De vill dessutom höja a-kassetaket och bostadsbidraget, samtidigt som de inte vill höja inkomstskatten.
Deras välfärdsbudget kostar 65 miljarder kronor. Resurser som partiet menar ska uppstå genom stora besparingar på invandring och flyktingmottagning.
- De tror att de kan få ihop 78 miljarder kronor genom att stoppa invandringen. Det är inte realistiskt, säger Jan Ekberg, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitet.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv analyserade Sverigedemokraternas valmanifest i våras och sågade i en rapport partiets utgiftsdrivande poster.
Enligt Svenskt näringsliv skulle ett stopp av invandringen "leda till en minskning av statens utgifter med 19 miljarder kronor" och inte med 78 miljarder som SD hävdar.
I så fall en felräkning på 59 miljarder kronor.

"Då har han förbrukat det"

"Därtill kommer ett skattebortfall på tre miljarder till följd av att de som kommer i arbete de första två åren i Sverige skulle falla bort vid ett invandringsstopp", skriver Svenskt näringsliv.
- En av de stora svagheterna är att de dubbel- och trippelräknar en del av sina besparingar, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco.
Men, så kan man inte räkna, understryker han.
- Jimmie Åkesson sparar tolv miljarder första året och då har han sparat det. Men det är ingenting som gör att han kan sparar ytterligare tolv miljarder på samma sätt nästa år. Då har han förbrukat det.
För att genomföra SD:s förslag räcker det alltså inte på långa vägar med ett totalstopp för all flyktingmottagning.
"Det krävs kraftiga skattehöjningar för att genomföra förslagen", skriver Svenskt näringsliv.
Professor Jan Ekberg betecknar SD:s beräkningar som konstiga.

65 procent har jobb

- De antar att av de invandrare som i framtiden kommer till Sverige får bara tio procent jobb. Det finns inget stöd för det, säger han till Expressen.
Av de utrikes födda som i dag bor och lever i Sverige och som är i åldrarna 20- 64 år har nästan 65 procent jobb, enligt Ekberg.
Sverigedemokraterna räknar också med att 90 procent av de 10 procent invandrare som skulle få jobb, tränger undan svensk arbetskraft.
- De menar att om tio invandrare skulle få jobb skulle nio svenskar förlora sina jobb. Det finns inte något stöd för det heller. Invandrare kommer sist på arbetsmarknaden. De står sist i kön. Det är osannolikt att de skulle tränga undan svensk arbetskraft, säger Ekberg.
John Hassler, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, ställer sig också mycket tveksam till SD:s budget. Han anser att färre invandrare ger mindre skatteinkomster.
- Mellan 1980 och 1990 var invandrargruppen en kassako för staten. Den betalade mer i skatter än vad de fick tillbaka i form av offentliga utgifter. Det berodde framför allt på att invandrargrupperna var i åldrar där man tenderar att jobba och inte få så mycket bidrag, säger Hassler.

Kalkylen hänger inte ihop

Gunnar Wetterberg:
- Det är ganska många effekter som SD inte behärskar. När de går och använder de här pengarna för att lova ut massor av godis åt olika håll och kanter, då hänger inte den ekonomiska kalkylen ihop. Skulle de få driva en sådan här politik skulle vi hamna med ett stort underskott i statsbudgeten och det skulle minska förtroendet för Sveriges ekonomiska ställning.
Li Jansson, nationalekonom på Svenskt näringsliv, anser att hela SD:s budget är underfinansierad. Enligt henne framstår den som ett sätt att locka olika väljargrupper.
- Även om man skulle acceptera en totalt begränsad invandring skulle det fortfarande inte räcka till att finansiera förslagen som de lägger. Budgeten är orealistisk. De kommer inte att kunna uppfylla det de lovar, säger Li Jansson.

"Mörkar vissa kostnader"

Hon ser Sverigedemokraternas budget och deras löften om förstärkning av välfärden som ett lockbete för att kunna driva genom sin invandringspolitiska politik.
- De mörkar vissa kostnader. De säger, till exempel, inte hur mycket a-kassan kommer att kosta. De vill införa värnplikten, men vill bara lägga 11,5 miljarder på försvaret under hela mandatperioden. Det räcker inte på långa vägar till allmän värnplikt. Det kostar 24 miljarder per år att ha en allmän värnplikt som man hade på 1990-talet, säger Li Jansson.
Gunnar Wetterberg, Saco:
- Hela SD:s ekonomiska politik strider mot Sveriges intressen. Det är inte bara invandringen som är problemet utan också att de till exempel vill ha mera av protektionistiska åtgärder. Sverige är ett litet land som är mycket beroende av en öppen utrikeshandel i världen. Vi brukar alltid bekämpa protektionistiska åtgärder eftersom det är ett hot mot vår export.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!