SD på plats i riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraternas riksdagsgrupp har samlats för första gången.
Polisen spärrade av hela Riksgatan i samband med politikernas ankomst.
- Det är mycket praktiskt så här första dagen. Det är många som undrar vart de ska ta vägen och vad de ska göra. Sen hoppas jag att vi ska kunna komma över och diskutera utskottsplatser också, säger partiledare Jimmie Åkesson.
På onsdagen samlades partiets riksdagsgrupp för första gången i riksdagshuset. Under dagen är det främst praktiska saker som ska tas upp.
- Det är många som undrar vart de ska ta vägen och vad de ska göra. Sen hoppas jag att vi ska kunna komma över och diskutera utskottsplatser också, säger Jimmie Åkesson.
Han är inte förvånad över den diskussion som pågår kring partiets rätt att få plats i riksdagens utskott.
- Det är ingen oväntad diskussion. Vi känner igen den från efter kommunvalen förra valet. Jag tycker att det är tråkigt om man nu diskuterar att förändra spelreglerna för att hålla oss utanför. Det är ju direkt odemokratiskt, säger han.

"Inte nöjda med det"

Förslaget som diskuteras, att ge partiet plats i utskotten med yttrande- och förslagsrätt men inte rösträtt, avvisas av Jimmie Åkesson.
- Vi är inte nöjda med det. Vi vill naturligtvis ha platser i utskotten, säger han.
Han vill i nuläget inte kommentera vad det skulle innebära om partiet inte får en viktig roll i utskotten.
- Det är alldeles för tidigt att svara på. Vi har inte hunnit ta den diskussionen.
Jimmie Åkesson hoppas att man även ska hinna komma in på politik under de kommande dagarna. I nuläget vill han dock inte gå in på var partiet står när det gäller till exempel Afghanistan-frågan.
- Vi har inte ens hunnit samla gruppen än så vi får börja med att göra det och diskutera de praktiska sakerna. Sedan kommer vi även att komma in på politiken och det hoppas jag att vi ska kunna göra så snabbt som möjligt.

Beredda att samarbeta

Att de andra partierna försöker hålla Sverigedemokraterna utanför var väntat.
- Men det pågår ju ett spel inför medierna och ett annan spel utanför medierna så vi får se vad som händer. Nu inväntar vi ett spännande slutresultat, säger Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraterna är fortfarande villiga att samarbeta.
- Vi är beredda att samtala och samarbeta alla partier om vi får något tillbaka, säger Jimmie Åkesson.
Hittills är han nöjd med det bemötande de fått - både av andra politiker och av tjänstemän.
- Vi har fått ett väldigt professionellt bemötande och vi är väldigt nöjda så här långt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag