Ungefär 250 personer kom för att lyssna på Jimmie Åkesson och danska Pia Kjærsgaard i regnet. Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild
Ungefär 250 personer kom för att lyssna på Jimmie Åkesson och danska Pia Kjærsgaard i regnet. Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

SD inte långt från rollen som vågmästare

Publicerad
Uppdaterad
73 000 personer som går från Alliansen till Sverigedemokraterna
eller de rödgröna - mer behövs inte för att det ska bli politiskt kaos i Sverige.
En ny chockmätning, den här gången från Kvällsposten/ Demoskop, skakar om de etablerade partierna.
- Vi är i riksdagen nu, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Kvällspostens senaste mätning från Demoskop visar på en ökning för Sverigedemokraterna till 5,4 procent. Tidigare i veckan visade även Synovatemätningen på en kraftig ökning till 6,0 procent för SD.
I Demoskopmätningen, och flera andra mätningar på senare tid, har alliansen egen majoritet.

”Inte avlägsen”


Det räcker dock med att Alliansen tappar 1,3 procent av rösterna eller 73 000 röster till SD eller de rödgröna för att det ska bli en vågmästarriksdag förutsatt att SD ligger kvar på nivån i Demoskops senaste mätning.
– En situation med SD i en vågmästarroll är inte avlägsen. Om vi utgår från att de aktuella nivåerna är korrekta spelar det ironiskt nog då ingen roll om rörelsen går till de rödgröna eller direkt till SD, säger Anders Lindholm.

En rörlig väljargrupp


Men osäkerheten är stor. Sverigedemokraternas motståndare, exempelvis statsminister Fredrik Reinfeldt, påpekar att SD-väljarna är lättflyktiga och kanske inte ens hittar till vallokalen.
– Det är korrekt. Som grupp är det en rörlig grupp eftersom partiet har kommit från ingenstans till den här nivån och då kan de också röra sig därifrån snabbt, säger Anders Lindholm på Demoskop.
Sverigedemokraterna själva påpekar att deras resultat i de två senaste valen legat högre än opinionsmätningarna. Förklaringen till det ska vara att folk drar sig för att säga att de ska rösta på SD när någon ringer och frågar.

Skamfaktorn borta


– I förra valet stämde det, men jag tror att man kommit till en punkt nu när skamfaktorn raderats ut till viss del och mätningarna därmed blir mer korrekta. Skamfaktorn ska också ställas mot mobiliseringsgraden och hur många som faktiskt går och röstar, säger Anders Lindholm.
– Om det är något parti som vi som gör opinionsmätningar går bet på så är det SD. Osäkerheten är extremt stor och det kan slå åt båda håll på valdagen. Diskussionen om Sverigedemokraterna har nu gått från att handla om de kommer in i riksdagen till att nu kretsa kring en eventuell vågmästarpost.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag