SD hotar med politiskt kaos

Publicerad
Uppdaterad
KARLSKRONA. Sverigedemokraterna hotar med politiskt kaos och misstroendevotum om partiet blir vågmästare.
- Det är vågmästaren som utser statsminister, säger partiledaren Jimmie Åkesson.
För att göra partiet rumsrent har han tvingat alla riksdagskandidater att visa ett utdrag från brottsregistret.
Det är dagen efter opinionsmätningen från Synovate som pekar mot att stödet för Sverigedemokraterna nu är rekordhöga 6 procent. Stämningen är på topp i Sverigedemokraternas valstuga och nya krav ställs nu på att partiet ska vara med i SVT:s slutdebatt.
- I förra riksdagsvalet och europaparlamentsvalet var resultaten högre än opinionsmätningarna precis före valen. Folk drar sig för att säga att de ska rösta på oss när någon frågar. Synovatemätningen kan översättas till ett valresultat på 7,5 procent, säger Sven-Olof Sällström, riksdagskandidat och Åkessons närmaste man under valrörelsen.

Starkt stöd i Karlskrona

I Karlskrona, där SD fick närmare 10 procent i senaste kommunvalet, har partiets valstuga placerats i mitten av partierna. Jimmie Åkesson möts inte av någon aggressiv stämning.
En kortklippt kille klädd i tröja med runskrift vill fotograferas med honom. Flera skolungdomar och pensionärer kommer också fram och ställer frågor. En kille med ACAB - ett gammalt skinnskalleuttryck som betyder All Cops Are Bastards - tatuerat på knogarna cirklar också kring valstugan.

"Aktivt söka upp partier"

Det märks att Jimmie Åkesson längtar till valdagen. Det som främst oroar honom nu är att alliansen får egen majoritet och att han på grund av det förlorar en vågmästarposition.
- Om vi blir vågmästare kommer vi redan på valnatten aktivt söka upp de andra partierna. Vi måste ta det ansvaret för att inte riskera att det blir en parlamentarisk situation som blir jobbig att hantera, säger han.
Fredrik Reinfeldt har sagt att han kan regera vidare med en minoritetsregering. Vad säger du om det?
- Det är hans val om han vill regera kvar men då kan det bli ett misstroendevotum i riksdagen. Hur vi ställer oss till ett misstroendevotum hänger ihop med vad vi får från respektive sida.
- Vi vill ju ta ansvar för vad vi har lovat våra väljare.
Åkesson är fast besluten om att inte göra om Ian Wachtmeisters och Ny Demokratis misstag.
- Ny Demokrati satte sig i princip i knäet på den borgerliga regeringen och sen lyckades man inte hålla ihop riksdagsgruppen.
- Framförallt när det gäller riksdagskandidater har vi ställt väldigt höga krav. Alla ska vara seriösa och har skickat utdrag ur polisens belastningsregister.
Jimmie Åkesson är noga med att markera en distans till lokala kandidater.
Expos avslöjande om att partiets lokala listor innehåller flera personer har haft högerextrema kopplingar tar han lätt på och det avfärdas som "gammal skåpmat".
- Bedömningen
av lokala kandidater sker i första hand ute i landet. Men det är klart att utgångspunkten är att det ska vara goda företrädare för vårt parti, säger Jimmie Åkesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag