SCB: Så går det i valet

Publicerad
Uppdaterad
Statistiska centralbyrån, SCB, har en slogan: Rätt sedan 1973. Sedan starten av sina opinionsundersökningar har SCB i sista mätningen före valet prickat in det vinnande blocket.
- Ja, det är SCB som har valresultatet, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Expressen.se.
9.30 kommer årets majmätning.
Alltsedan 1973 har SCB gjort sina opinionsundersökningar och alltsedan 1973 har man i sista mätning före valet - majmätningen - haft rätt block som vinnare.
Anmärkningsvärt förstås. Så vilken är SCB:s hemlighet?
- De frågar så pass många och har en bra metod, säger S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Så får de rätt även i år?
- Ja, det är SCB som har valresultatet.
Varför gör inte alla opinionsinstitut på samma sätt?
- Det blir för dyrt. Det är bättre att göra en rejäl mätning ibland.
Ljunggren slänger dock in en brasklapp – decimalerna kan förstöra SCB:s goda rykte. Flera partier dansar farligt nära gränsen för att kastas ut ur riksdagen och Sverigedemokraternas möjligheter att komma in kan ställa till ytterligare förvirring i blockpolitiken.
Så partierna ska inte lägga ned verksamheten efter den här undersökningen?
- Nej, det är just det här som gör att det kan bli tvärtom. Att de andra slappnar av, menar Stig-Björn Ljunggren.
Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, pekar också på SCB:s stora underlag.
- Det är det som gör det. Men det är väldigt många människor som inte har bestämt sig. Det är en enorm ökning i antalet rörliga väljare. Kärnväljarna, som håller sig till samma parti, har minskat och minskat över tid. Därför blir valrörelsen så mycket viktigare. Jag är tveksam till att mätningar kan stämma så här långt före valet, säger Dahlerup till Expressen.se.
Enligt TT har andelen rörliga väljare ökat från 11 procent 1960 till 37 procent 2006. I den kategorin kan vilket block som helst hämta hem en valframgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag