Foto: Scanpix. Grafik: Helen Rasmusen.
 Foto: Scanpix. Grafik: Helen Rasmusen.

SCB: De rödgröna vinner valet i höst

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin blir Sveriges nästa statsminister.
Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning, som i sin majmätning, sedan starten 1973, har prickat in rätt valvinnare.
De rödgröna är det största blocket med 50,2 procent i SCB:s stora undersökning av partisympatier. Alliansen får 44,2 procent, skriver SCB på sin hemsida.
Regeringspartierna kommer alla in i riksdagen - men räcker inte ens tillsammans till för att slå vänsterpartierna.
Så här fördelar sig rösterna, i fallande ordning på varje block (i procent)
Vänsterblocket.
Socialdemokraterna, 33,8.
Miljöpartiet, 10,7.
Vänsterpartiet, 5,6.
Högerblocket.
Moderaterna, 29,2.
Folkpartiet, 5,8.
Centerpartiet, 4,6.
Kristdemokraterna, 4,5.


SD nära

Sverigedemokraterna är snubblande nära att ta sig in i riskdagen. I SCB:s majmätning får partiet 3,9 procent av rösterna - och detta med en felmarginal på plus/minus 0,4 procentenheter. Det innebär att partiledaren Jimmie Åkesson mycket väl kan vara riksdagsledamot i september 2010.
Om siffrorna håller i sig blir dock partiets påverkan väldigt liten i Sveriges högsta beslutande församling. Inte ens med Sverigedemokraternas stöd kan Fredrik Reinfeldt sitta kvar som statsminister.

Stort bortfall

Individbortfallet för SCB:s majmätning är 32,1 procent - större än vanligt.
- Det är personer som har vägrat att svara på frågorna, inte har gått att få tag på eller har varit sjuka. De har inte deltagit i någon del av intervjun. Vi brukar ha en svarsfrekvens på över 70 procent men i den här mätningen låg vi på 67,9 procent, säger Mikaela Järnbert vid SCB till Expressen.se.
Vad gömmer sig i de siffrorna?
- Det är jättesvårt att uttala sig om. Vi har ett högre bortfall bland annat i storstäderna, bland äldre och bland dem med lägre inkomster.
I teorin innebär det att vilket parti som helst kan vara mycket större än mätningen visar. Mer sannolikt är att rösterna fördelar sig ungefär som i resten av undersökningen.

DISKUTERA HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag