Mona Sahlin var traditionsenligt i Göteborg dagen före valet. Tusentals personer hade samlats på Götaplatsen. Foto: Sven Lindwall
Mona Sahlin var traditionsenligt i Göteborg dagen före valet. Tusentals personer hade samlats på Götaplatsen. Foto: Sven Lindwall

Sahlins flirt med göteborgarna

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG/STOCKHOLM. Med timmar kvar till valet skickar Mona Sahlin ett budskap till alla väljare i Sveriges största valkrets.
S-ledaren tycker att stockholmare inte är lika ärliga som göteborgare.
- Göteborgare är råärliga, på ett sätt som man inte möter lika mycket i Stockholm, säger hon till Expressen.
Mona Sahlin hade en minst sagt hektisk dag igår. Som den socialdemokratiska traditionen bjuder tillbringade hon dagen i Göteborg, där tusentals människor hade samlats på Götaplatsen för att delta i partiets valfinal tillsammans med Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly.
Dagen avslutades med en utfrågning från både programledare och tittare i TV4:s politikmagasin "Din nästa statsminister".

"Finns ju anor i Göteborg"

Men innan hon begav sig till tv-studion i utkanten av Göteborg höll hon en pressträff för att ta frågor från medierna.
Alltihop började som ett resonemang kring skillnaderna mellan socialdemokratin i Göteborg och Stockholm.
- Göteborg är en arbetarstad på ett helt annat sätt än vad Stockholm är. Det finns ju anor i socialdemokratin här i Göteborg, sade Mona Sahlin.
Och sedan gjorde hon en generaliserande jämförelse som hennes hundratusentals väljare i Stockholm förmodligen inte skulle skriva under på.
S-ledaren menar att stockholmare inte är lika ärliga som göteborgare.
- Göteborgare är råärliga, på ett sätt som man inte möter lika mycket i Stockholm. Det uppskattar jag verkligen. Gillar dem inte dig här, då säger de det, sade Mona Sahlin.

Stockholmare oärliga

Är stockholmare inte lika ärliga som göteborgare?
- Nä, det tycker jag inte. Här i Göteborg är man råärlig, fortsatte hon.
Det är känt sedan tidigare att uttalanden om stockholmarnas karaktärsdrag är känsliga i politiken. En som fått leva med ett liknande uttalande - fast tvärtom - är den moderata riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra. När hon till SVT:s nyhetsprogram "Rapport" för tolv år sedan uttalade att "stockholmare är smartare än lantisar" blev hon så kritiserad att hon tvingades gå ut och be om ursäkt.

"Delar inte uppfattningen"

I förra valet förlorade Socialdemokraterna i både Stockholms stad och län, vilket sägs vara en starkt bidragande faktor till att Socialdemokraterna förlorade i hela riket.
S-ledaren har flera gånger påpekat hur viktigt det är att den förlusten inte upprepas.
- Jag som socialdemokratisk partiledare är djupt bekymrad över att vi i många, många val har tappat förtroende och röster i storstäderna, sade Mona Sahlin i april när Socialdemokraterna i Stockholms stad och län hade kongresser.
Hennes uttalande om stockholmare har redan stött på motstånd bland partikamraterna i Stockholm.
- Jag delar inte den uppfattningen. Absolut inte. Eftersom Stockholmarna består av så många olika slags människor i dag, säger Inger Segelström, ordförande för Socialdemokraterna på Kungsholmen i Stockholm, tidigare EU-parlamentariker och före detta ordförande för S-kvinnor.
Fredrik Reinfeldt håller inte heller med Mona Sahlin.
- Oj, jag tror att alla människor har en ärlig avsikt och att det inte är förknippat med vilken stad som vi växer upp i, säger han.
När S-ledaren lämnade TV4:s studio i går tonade hon ned sitt uttalande.
- Det var inget påhopp på stockholmarna, sade Mona Sahlin sent på kvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag