LÄNGTAR EFTER VALET. "Nu är det ett år kvar till valet och varenda dag så andas och tänker och längtar jag efter 19 september", säger Mona Sahlin. Foto: Robban Andersson
LÄNGTAR EFTER VALET. "Nu är det ett år kvar till valet och varenda dag så andas och tänker och längtar jag efter 19 september", säger Mona Sahlin. Foto: Robban Andersson

Sahlin: "Varenda dag längtar jag efter 19 september"

Publicerad
Uppdaterad
RIKSDAGEN. Fastighetsskatten och förmögenhetsskatten kommer tillbaka om Mona Sahlin vinner valet.
Och det enda hon kan säga om inkomstskatten är att den ska höjas - permanent.
- När man förändrar en skatt så förändrar man ju den för att man tror på den, säger hon.
Du kan se mötet i webb-tv och läsa intervjun i sin helhet i länklistan nedan.
Ni och Vänsterpartiet vill ha tillbaka förmögenhetsskatten, men Miljöpartiet är emot. Hur ska ni få med er Miljöpartiet?
- Vi är överens om några saker, till exempel att regeringens sänkningar har gjort det svårare att klara välfärden. Vi är också överens om att fördelningen mellan rika och fattiga måste bli annorlunda. Vi kommer att hitta en gemensam lösning.
I regeringsställning införde ni ett undantag i förmögenhetsskatten, som brukade sägas var skräddarsytt för HM-miljardären Stefan Persson. Vill du göra ett nytt undantag för Stefan Persson?
- När vi nu säger att vi vill återinföra någon form av förmögenhetsskatt så kan den inte se ut som den gamla. Den var kritiserad, med rätta, för att de som kunde ta sig ur den gjorde det. Vi försöker hitta en annan form.
Förmögenhetsskatten drog bara in 5,9 miljarder, vilket är ganska lite jämfört med många andra skatter. Är inte förmögenhetsskatten bara en symbolfråga egentligen?
- 5,9 miljarder är mycket mer än en symbol. Den borgerliga regeringen har tagit bort nära 80 miljarder kronor i skattesänkningar, vilket har gröpt ur och försvårat ett upprätthållande av kvaliteten i välfärden. Därför tittar inte vi bara på förmögenhetsskatten, utan också bland annat på en annan fastighetsskatt och inkomstbeskattning. Allt detta måste man se i ett sammanhang.
Men ni har ställt er bakom 90 procent av de här skattesänkningarna?
- Vi ställer oss inte bakom något av regeringens politik, men regeringen är regering. Det de gör förändrar verkligheten, det går inte bara att med ett trollslag förändra tillbaka det, ens om man skulle vilja.
- Vi måste presentera en hel syn på skatterna så att väljarna verkligen ser hur nästa mandatperiods ekonomiska politik ser ut. Det kommer i vår.

Enligt Skatteverket försvann cirka 500 miljarder ut ur landet på 20 år när vi hade en förmögenhetsskatt, och det finns siffror på ända upp till 1 000 miljarder. Vad är det som säger att pengarna inte börjar rulla ut ur Sverige igen om skatten kommer tillbaka?
- Farligast är om man inte har en bra utbildningspolitik, att man inte kan bekämpa budgetunderskottet och om människor tappar tron på politiken. Jag skulle aldrig sätta Socialdemokratin i ett läge där vi lägger förslag som gör att alla människor som vill investera försvinner härifrån.
Enligt en granskning av Veckans Affärer har invandringen från skatteparadisen ökat markant efter attförmögenhetsskatten försvann. Miljarderna kommer tillbaka till Sverige helt enkelt. Vill du stoppa det?
- Den gamla förmögenhetsskatten, säger jag igen, var inte bra. Men regeringen har i stort sett har tagit bort all omfördelning i skattesystemet. Vi har snart en plattskatt. Det vi tittar på nu och som jag verkligen tänker arbeta för är att få tillbaka progressiviteten i skattesystemet. Då ingår en beskattning också av dem som har en förmögenhet.
Ni hade själva ett jobbskatteavdrag, men ni kallade det för kompensation för egenavgifter. Det var bara löntagare som fick det avdraget, precis som med regeringen Reinfeldts jobbskatteavdrag. Var inte det en pensionärsskatt, precis som ni kallar regeringens jobbskatteavdrag?
- Det var i efterdyningarna av 90-talets mycket svåra och djupa ekonomiska kris. Den här kompensationen var ett sätt att, när ekonomin vände, betala tillbaka till löntagarna som uppoffrat sig så mycket.
- Dessutom förändrade vi pensionssystemet så att pensionärerna skulle få sin del. Att systematiskt och långsiktigt permanent göra, som jag tror inget annat land gör, skilja på beskattningenmellan pension och lön, det är något helt annat.
Kan du ge besked om hur mycket ni vill höja inkomstskatten?
- Nej, jag kan inte sätta en summa i dag. Regeringen har sänkt skatten med 80 miljarder, så vi behöver återta en del genom att höja skatterna.
Ska skattehöjningarna för att klara krisen vara permanenta eller tillfälliga?
- När man förändrar en skatt så förändrar man ju den för att man tror på den.
Sänkt skatt för pensionärer, höjd a-kassa till 80 procent för åtta av tio, höjda barnbidrag, höjda studiemedel, med mera. Socialdemokraterna har redan hunnit lägga fram flera kostsamma förslag. Vad kostar allt det här och hur ska det finansieras?
- Det är ju först till våren som både vi och regeringen lägger förslag om vad man vill göra under nästa mandatperiod. Under de här tre åren så har ju vi finansierat varje del som vi har föreslagit. Vi har inte ställt upp på skattesänkningarna som regeringen har gjort. Därmed har vi också haft ett större utrymme för krisbekämpning, som allt det du räknar upp faktiskt handlar om.

Ni anklagar alliansen för att låna till skattesänkningar. Är det bättre att låna till bidragshöjningar?
- Man måste kunna använda, och låna, resurser. När det är en kris i ekonomin ska man använda det som man har sparat under goda tider för att kunna klara tillväxten och jobben. Regeringen har valt att låna till permanenta skattesänkningar. Vi pratar om att använda möjligheterna som staten har för att tillfälligt gå in och bekämpa en kris. Det är två helt olika saker. Vi lånar inte till skattesänkningar. Det är det mest idiotiska som en ekonomiskt politiskt ansvarig regering kan göra. Helt oansvarigt.
Snart införs vårdval i hela Sverige. Du har varit en stark motståndare till det här. Kommer du att riva upp vårdval Sverige?
- Kalmar Landsting är ett socialdemokratiskt styrt landsting, de har ett vårdval Kalmar som är väldigt bra. Jag är inte emot att man ska välja inom vården. Tvärtom. Däremot är jag emot att vårdbolagen själva får möjlighet att välja var de ska placera sig och vilka patienter de ska ta emot.
- Blir det rödgrönt i Rosenbad, då tar vi bort den fria etableringsrätten.
Blir det en tredelad föräldraförsäkring?
- Ja, det är vad partistyrelsen föreslår till partikongressen. Jag är helt övertygad om att om kvinnor ska kunna få jämställda villkor vid pension, med lön, karriär, så måste arbetsfördelningen mellan mamman och pappan vara annorlunda än i dag. En tredjedels delning är ett bra steg.
Vill ni förlänga den samtidigt?
- Nej.

Alla kommuner ska ta emotflyktingar, har ni sagt. Hur ska ni förmå kommuner som inte tar emot flyktingar i dag att skriva avtal med migrationsverket?
- Jag tycker att man ska göra det till en nationell angelägenhet och därmed, med lagens hjälp, göra det till ett nationellt åtagande.
Tvinga?
- Ja. Jag tycker att ansvaret för att flyktingarna ska få en så bra start som möjligt är en nationell angelägenhet, och då ska alla kommuner bidra.
Socialdemokraternas dåliga resultat i Stockholm var enbidragande förklaring till valförlusten 2006. Och siffrorna blir bara värre. Hur ska du vända den negativa trenden i Stockholm?
- Jag tycker inte att socialdemokratin har varit tillräckligt bra på att visa att politiken också här går att använda för att göra livet bättre. Kollektivtrafiken måste få spela en större roll. Jobbar man dygnet runt måste det finnas barnomsorg dygnet runt. Har man tonårsbarn i Stockholm så är det svårt att tänka sig att de ska kunna få en lägenhet om man inte har råd att köpa en. Då måste man bygga. Det är den här typen av tydliga, mycket konkreta förslag som vi Socialdemokrater måste presentera också för Stockholm.
Du deltar bara i tre procent av omröstningarna i riksdagen. Gör du verkligen ditt jobb som riksdagsledamot?
- Det är ju så med det så kallade kvittningssystemet, där det framför allt är viktigt att alla partiledare får möjlighet att också utöva rollen som partiledare. Då är man utkvittad väldigt mycket från själva omröstningarna, eftersom man spelar rollen på ett helt annat sätt, precis som Fredrik Reinfeldt gjorde när han var oppositionsledare och Maud Olofsson gjorde när hon var centerledare. Jag försvarade att de var ute och reste och använde tiden till att vara just partiledare, precis som jag tycker att det är rimligt att jag gör det.

Du tjänar 54 500 i månaden som riksdagsledamot, men sedan fyller partiet på upp till statsministerns lön, som ligger på 135 000 kronor i månaden. Varför räcker inte riksdagslönen?
- Det handlar ju inte om den räcker eller inte. Jag tycker att det är en rimlig princip som partiet har haft ganska länge att partiledaren får motsvarande vad en statsminister har.
Kan du sitta kvar om du förlorar valet?
- Nu är det ett år kvar till valet och varenda dag så andas och tänker och längtar jag efter 19 september. Vi ska försöka vinna valet, de rödgröna, så får vi se vad som händer sen.
Men kan du sitta kvar om du förlorar valet?
- Det enda jag har framför mig nu är att försöka vinna valet, så får vi se vad som händer sedan.
Ni vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna, eller göra er beroende av dem på något sätt. Hur ska ni göra i utskotten om de kommer in? Ska ni inte prata med dem?
- Jimmie Åkesson har ju själv uttryckt väldigt tydligt att han aldrig kommer att stödja en statsminister som heter Mona Sahlin. Därmed har de gett bort alla möjligheter att vara vågmästare. De kan bara få inflytande om den högra sidan i politiken skulle vilja ge dem det. Det är viktigt att sätta ner klackarna hårt, och jag har ju höga klackar, och inte släppa in dem till politiskt inflytande. Varken i kommuner, landsting, kyrkomötet eller i riksdagen.
Tror du att alliansen är beredd att samarbeta med Jimmie Åkesson i skarpt läge?
- Jag bara noterar att det inte är lika glasklart och tydligt och entydiga besked. Aldrig samarbeta med eller göra sig beroende av. Det beskedet saknar jag.

Miljöpartiet var med och införde undantagsreglerna i LAS. Maria Wetterstrand sa i partiledarutfrågningen med Expressen att hon tänker hålla fast vid dem. Kommer de att lyckas med det?
- Vi har bestämt oss för att lägga fram en gemensam regeringsplattform och den måste också innehålla tryggheten på arbetsmarknaden. Så visst, här tycker Miljöpartiet annorlunda. Det är en diskussion vi har framför oss.
Kritiken mot LAS brukar vara att det skapar inlåsningseffekter och håller svaga grupper utanför arbetsmarknaden. Finns det någon sanning i det?
- Nej, det tycker jag inte. Det skulle finnas en sanning i det om det aldrig gjordes undantag. Det vet väl alla som tittar på hur verkligheten ser ut och har sett ut de senaste åren, både företagen men också de fackliga organisationerna.
Många saknar i dag a-kassa. Är du beredd att verka för att a-kassan ska omfatta alla som arbetar?
- Den svenska modellen bygger på att man också måste ta ett eget steg. För mig är det en del i arbetslinjen. Det ska finnas rätt och det ska finnas plikt. Jag är en väldig anhängare av att just arbetslöshetsförsäkring är något som mantjänar in, men som man också aktivt går med i.

Sjukförsäkringen är obligatorisk. Varför ska inte a-kassan vara det?
- Jag tycker att det är en väldig skillnad på a-kassa och sjukförsäkring. A-kassan är en omställningsförsäkring som inte ska vara i hela livet. Arbetslöshet är ingen sjukdom. Det är ett tillstånd som man kan påverka.
Ni vill gärna ha rotavdrag, men hur är det med hushållsnära tjänster? Vill ni avskaffa det?
- Det tycker jag inte hör till de viktigaste sakerna som våra surt förvärvade skattepengar ska läggas på.
Varför ska man få avdrag för att bygga nytt kök, men inte för att städa köket?
- Att jag, för att jag plockar in enperson som städar hemma hos mig, ska få lägre skatt, är helt obegripligt.
- När vi lägger förslag om rotavdrag, till skillnad från regeringen så gör vi dem tillfälliga, för det är något att sätta in just när arbetslösheten är stor, och konjunkturen är tuff. Så jag vill fortfarande försvara rotavdrag som en del av konjunkturbekämpningen. Sedan kan vi hjälpa småföretagen så att vi också kan erbjuda tjänster.
Tycker du det är rimligt att höja bensinpriset med två kronor per liter? Det tycker Miljöpartiet.
- Vägen mot det oljefria samhället måste också gå via att aktivt använda miljöskatterna. Äntligen har vi kommit till ett läge där alla partier i Sveriges riksdag ser att man måste våga vara ärlig.

När du var energiminister byggde du ut kärnkraften. Och nu vill du avveckla.
- Det beror på vad du menar. Jag var stolt med och stängde ett aggregat i Barsebäck, det kallar inte jag att bygga ut. Däremot var jag med och effektiviserade de befintliga kärnkraftverken. Det tycker jag är klok politik.
Men är det inte det som regeringen öppnar för nu också, att man ska byta ut dåliga kärnkraftverk mot bättre och effektivare?
- Ja, dels är de inte dåliga och de säger att i takt med att man behöver stänga dem så ska man bygga nya. Det är något helt annat än att använda de kärnkraftverk som vi redan har smart och effektivt. Sverige är ju ett av de länder i världen som har störst möjligheter att verkligen byta energisystem och bli helt beroende av det förnybara. Vi kan komma dit.
Vattenfall har ju flera kolkraftverk i Tyskland som släpper ut lika mycket koldioxid som hela Sverige. Ska svenska staten stå bakom en sådan enorm miljöförstöring?
- Vattenfall är ju ett bolag som bedriver sin verksamhet på affärsmässiga grunder, men staten är ägare. Jag tycker att vi har ställt för lite krav, eller inte använt ägarrollen på Vattenfall, som måste vara en större spelare i energiomställningen, i vårt land. Jag tar självkritiskt på mig att vi borde ha styrt med ägardirektiv på ett annat sätt.
När du precis hade tillträtt som energiminister 2004 sa du i Ekots lördagsintervju att du ville ha en omställning från kolkraft, och utfärdade en varning till Vattenfall om de inte gjorde en sådan omställning. Fem år senare äger Vattenfall fortfarande flera kolkraftverk. Var det bara tomt prat? Kan du lova att göra något den här gången?
- Jag sa ju det själv alldeles nyss, självkritiskt, så har vi inte använt den möjligheten som ägarskapet i Vattenfall ger. Nu tror jag att Maud Olofsson också borde fundera över det. Är man ansvarig minister, som jag var då och hon är nu, så måste man också göra det.
Så den här gången skulle du göra det?
- Ja.
Betyder det att det blir uppköpsstopp för Vattenfall om ni kommer till makten?
- Nej, det tror jag inte är den rimliga vägen. Jag talar om att ställa krav på hur Vattenfall ska använda en stor del av sin vinst för att vara med och bygga upp det förnybara energisystemet i Sverige.
S, V och MP har tre olika åsikter i frågan om den svenska insatsen i Afghanistan. Vad är ditt besked till de svenska trupperna och deras familjer i dag?
- Afghanistan är komplicerat. Nu äntligen finns det ju en regering i USA som talar om strategin för hur ska man få slut på övergreppen och de odemokratiska aktionerna. Det är ett läge då vi ska säga "låt Sverige ta ledningen i detta då också, i Europa, nu vill vi att Europa tar fram en strategi för hur insatsen i Afghanistan ska kunna leda till fred och frihet".
- Så länge det är möjligt, så tycker jag att vi ska vara kvar. Om man bedömer att det inte går att uppnå, då gör vi ingen nytta med att vara kvar.
Men Vänsterpartiet vill ju lämna rakt av?
- De tyckte aldrig att vi skulle ha åkt dit. Men det här med att få en annan strategisk inriktning på att någon gång kunna överlämna styret till civila Afghanistan, det vill ju alla.
- Nu är vi där och då måste vi avsluta det här på ett värdigt sätt för detafghanska folkets skull. Det gör man inte genom att lämna.

Jan Björklund har lyckats skapa en bild av er som flumskolans försvarare. Hur ska ni förändra den bilden?
- När jag blev vald till partiledare så var det några områden där jag sa att "här måste vi förändra vår politik". Skolan var ett. Vi har förändrat vår syn på skolan när det handlar om prov, betyg och kunskapsinlärning. Så vi har gjort vår hemläxa.
Vänsterpartiet vill avskaffa hemläxor och betyg. På det sistnämnda har de Miljöpartiet med sig. Och Lars Ohly vill förbjuda vinster i friskolor, medan Miljöpartiet är positiva. Mitt i allt detta ska era åsikter infogas. Hur ska ni komma överens?
- Vi är ganska långt framme och vi är hyfsat stora. Jag tycker fortfarande att det är flumskolor att prata om att inte ha betyg och läxor i skolan. Vi pratade om det här i går, Lars Ohly och Peter Eriksson och jag. Alla tre partier vill ju att man värderar kunskaper som eleverna har.
- Sedan kallar de det för omdömen medan vi kallar det för betyg, så skillnaden är faktiskt inte så där jättestor.
- Vinsterna inom friskolorna tycker inte jag att man ska vara emot. Däremot ska man ställa så hårda och höga krav på innehållet i kvaliteten i skolan, att det inte går att få de här avskyvärt höga vinsterna som man dessutom plockar ut.
- Sedan önskar jag att vi kunde göra upp över blockgränserna för skolan behöver lugn och ro.
På tal om lugn och ro, vilka av Jan Björklunds reformer vill ni riva upp?
- Urholkningen av komvux kommer vi absolut att förändra. Att ha betygsliknande omdömen i ettan kommer vi absolut att förändra.

Ni har haft 70 år på er att införa republik. Är det inte dags att anpassa er till verkligheten och avskaffa kravet på republik?
- Man kan ha en värderingsmässigt styrd åsikt, att ingen makt borde ärvas utan all makt borde väljas, men sedan kan man konstatera att kungafamiljen i dag är populär, och inte har någon makt. Så låt dem vara kvar. Krasst - men ideologiskt.
Skulle du sova gott med en regering där Lars Ohly är finansminister?
- Jag sover inte gott med Anders Borg som finansminister.
- Så jag hoppas på att bli statsminister, så berättar jag i sådant fall vem som ska bli finansminister.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag