Sahlin: Måste ha en lösning över blockgränserna

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna vill nå en bred överenskommelse om betygen.
- Vi måste ha en lösning över blockgränserna. Så låt oss nå den överenskommelsen. Det är mitt erbjudande, säger Mona Sahlin (S) i partiledardebatten om skolfrågor.
Men varken Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin ville skaka hand på förslag om en kompromiss.
Skillnaden i de båda blockens syn på när skolelever ska börja få betyg är inte stor. Alliansen vill ge betyg från årskurs sex, och de rödgröna från årskurs sju.
- Det är ingen ideologisk avgrund mellan er, kommenterade programledaren, Natanael Derwinger, och föreslog en kompromiss, betyg efter halva sexan.

Tackade nej

Båda blockledarna tackade nej till förslaget, men Mona Sahlin medgav att det är viktigt att betygen inte ändras hela tiden.
-  Jag tycker vi ska lyssna nu med allvar. Vi måste ha en lösning över blockgränserna. Så låt oss nå den överenskommelsen. Det är mitt erbjudande!, sade Mona Sahlin.

"För stor skillnad"

Fredrik Reinfeldt (M) menar att det är för stor ideologisk skillnad mellan hans allians och Vänsterpartiet och Miljöpartiet - som är mer kritisk till betyg. Han tycker också att det är viktigt att betygen sätts just i sexan.
- Det blir ett slut på mellanstadiet, säger han.
Många har varit kritiska till att betygssystemet förändrats för ofta. Det har även Mona Sahlin tagit fasta på.
- Vi tycker det är viktigt att det blir ordning och reda med betygen, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag