Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Sahlin: Expressens bästa förstasida - någonsin

Publicerad
Uppdaterad
Här ställer sig partiledarna bakom Expressens uppmaning om att inte rösta in hatet i riksdagen.
Och att inte lägga sin röst på Sverigedemokraterna.
- Expressens bästa förstasida någonsin, säger Mona Sahlin till Expressen.se.
Även Fredrik Reinfeldt hyllar förstasidan på valdagen:
- Jag tycker att Expressens initiativ är bra, säger Reinfeldt.
Expressens ledarredaktion kampanjar nu för att svenska folket inte ska rösta in Sverigedemokraterna i riksdagen.
Partiledarna ställer sig bakom ledarredaktionens uppmaning - och hyllar på valdagen Expressen.

"Riskerar kaos"

Folkpartiledaren Jan Björklund: 
– Tidningar har ju all rätt att delta i opinionsbildningen och jag delar ju i hög grad uppfattningen om att vi inte ska rösta in ett parti som är främlingsfientligt i Sveriges riksdag.
Björklund fortsätter:
– Ytterligare ett skäl att vi inte ska rösta in dem är att de kan bli vågmästare och det riskerar att bli parlamentariskt kaos.
Han har inga problem att ställa upp på en bild med Expressens förstasida – där ledarredaktionens kraftfulla ”Nej" markerar avståndstagandet till SD och rasismen.

"Vore fruktansvärt skönt"

Även Socialdemokraternas partiledare väljer att ställa upp på en bild.
Och säger till Expressen.se innan hennes flygplan lyfter från Landvetter med destination Stockholm:
- Det vore så fruktansvärt skönt, en seger för väljarna och en seger för Sverige, om de inte kom in.
- Jag har följt det här partiet i 20 års tid och vet att bakom kostymerna finns ett annat parti.
Sahlin uppmanar svenska folket att se till Danmark och vad som har hänt där.
- Där har man sett hur snabbt man kan förändra det politiska klimatet i ett helt land.

"Två veckor sedan"

Centerledaren Maud Olofsson kommenterar förstasidan:
- Den grundläggande värderingen i ett samhälle måste vara  alla människors iika rätt och värde. Och den gäller alla dagar, den gäller alla människor och det är därför det vore bra att hålla Sverigedemokraterna utanför riksdagen.
- Vi måste också skapa stabilitet i riksdagen och samhället.
Vad tycker du om Expressens förstasida?
- Jag tycker att den skulle ha kommit redan för två veckor sedan.

"Tycker det är jättebra"

Även Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna, är positiv till kampanjen.
- Att Expressen gör på det här sättet tycker jag är jättebra.
Han tycker att alla anständiga krafter i samhället ska föra en öppen diskussion om Sverigedemokraterna.Göran Hägglund menar att Sverigedemokraternas människosyn måste lyftas fram och motarbetas precis som Expressen gör i dagens tidning.
- Det här är ett parti som graderar människors värde efter ursprung och bakgrund och det är ett synsätt som egentligen ingen svensk har eller vill ha, säger han.

"Rikitgt illa"

- Skalar man av det här partiets yta då är det en kärna som handlar om ett graderat människovärde, säger Hägglund och menar att världen hitoriskt har sett exempel på hur det går när ett parti med Sverigedemokraernas synsätt kommer fram.
- Har man en sådan människosyn så kan det gå riktigt illa.
Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly säger till Expressen.se att det är "många som upprörs över att Sverigedemokraterna har haft opinionsmässiga framgångar och vi till och med riskerar att få in ett främlingsfientligt parti i riksdagen."

"Gör inte skillnader"

Ohly säger vidare att han tycker att Expressens kampanj är bra.
- Jag tror också att det är viktigt att visa att vi i övrigt är partier som tycker väldigt olika, har helt olika uppfattning om skatter, välfärd och jobb.
- Men vi är demokrater. Vi gör inte skillnad på människor utifrån etnicitet eller härkomst eller något annat. Vi vill skapa ett samhälle där alla människor har lika rättigheter.
- Om jag får ta ställning mellan Göran Hägglund och och Jimmy Åkesson väljer jag hundra gånger av hundra Göran Hägglund. Jag tycker att han borde göra detsamma för vi ska hålla ihop mot rasismen och främlingsfientligheten. Jag är orolig.

"Markerat mot främlingsfientligheten"

När statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med sin Filippa rösta i Täby tog han sig tid att prata om förstasidan på söndagens Expressen. 
- Jag har stått med Expressen i handen. Jag tycker att Expressens initiativ är bra, säger Reinfeldt.
- Jag har markerat mot främlingsfientligheten. Jag har pratat om det många gånger, säger han om hur han behandlat frågan om främlingsfientlighet under valrörelsen.
- Det kan säkert göras mer, men det har gjorts markeringar, säger Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag