Så smutskastar politikerna varandra på nätet

Publicerad
Uppdaterad
Officiellt tar partierna avstånd från smutskastning.
Men i dag avslöjar "P3 Nyheter granskar" politiker som är aktiva i grupper på internet vars syfte är att håna och smutskasta politiska motståndare.
I Facebook-grupper som ”Alla vi som pissar på Fredrik Reinfeldt” och ”Vi som hatar Mona Muslim” uttrycker folk sin avsky mot partiledarna.
”P3 Nyheter granskar” berättar i dag att politiker som kandiderar i höstens val är aktiva i den här typen av grupper.
Socialdemokraten Ali Kashefi i Upplands Väsby arbetar för att komma in i kommunfullmäktige. Han tycker att grupper som ”Kan den här soptunnan få fler fans än Fredrik Reinfeldt?” är roliga, men poängterar i reportaget att han har stor respekt för sina politiska motståndare.

Ett tjugotal politiker

I Facebookgrupper och klipp på nätet hånas Fredrik Reinfeldt för sitt utseende, Mona Sahlin illustreras i kommunistuniform och flyger på en toblerone. Och under en bild av Ohly står det "Blir jag muslim får jag våldta vem jag vill!"
”P3 Nyheter granskar” har i dessa grupper hittat ett tjugotal politiker som står på valsedlarna till valet i höst. Då har reportrarna endast räknat de som är aktiva i grupperna.
Moderaten Fredrik Lundström i Eslöv kandiderar till kommunfullmäktige i höst. Han är medlem i sex olika anti-Mona Sahlin-grupper. Bland annat i en grupp där det under en bild på Sahlin står en bild där det står "I dag är Sverige Europabäst i våldtäkter. När jag tar över rodret 2010 ska vi bli världsbäst".
Lundström känner inte till den specifika bilden och säger:
- Jag är en lokalpolitiker och har inget intresse av att ställa upp i media, säger han till radioprogrammet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag