Fredrik Reinfeldt håller på sitt nästa kort. Foto: Ylwa Yngvesson
Fredrik Reinfeldt håller på sitt nästa kort. Foto: Ylwa Yngvesson

Så ska Reinfeldt övertyga Wetterstrand om samarbete

Publicerad
Uppdaterad
Spelet om makten i Rosenbad har inletts.
Men statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar att spela ut nästa kort förrän tidigast i morgon.
Expressen kan redan nu avslöja alliansens hemliga plan inför förhandlingarna med Maria Wetterstrand:
Hon erbjuds uppgörelser i flera viktiga frågor.
Statsminister Fredrik Reinfeldt planerar att ringa upp Maria Wetterstrand i morgon eller på torsdag, när valresultatet är definitivt klart. Därefter kommer han pliktskyldigt att kontakta även Mona Sahlin och Lars Ohly, erfar Expressen.
Reinfeldt kommer inte att erbjuda Wetterstrand och Miljöpartiet någon ministerpost eller inflytande i regeringen.
I stället riktar han en öppen vädjan om samarbete i enskilda frågor. Enligt vad Expressen erfar planerar Reinfeldt att erbjuda Miljöpartiet uppgörelser i flera viktiga frågor där de rödgröna är oense.
På så sätt ska han sätta press på språkrören vars viktigaste uppgift ju ändå är att få igenom partiets politik.

"Åk hem och sov!"

Mara Wetterstrand. Foto: Olle SporrongI går eftermiddag samlade statsminister Fredrik Reinfeldt alliansens övriga partiledare i ett sammanträdesrum i regeringskansliet Rosenbad. Efter drygt en timme förklarade han för trötta partiledare och medarbetare:
- Nu är det dags att vila. Åk hem och sov. Prata sedan med era partiorganisationer om valresultatet.
Reinfeldt själv medverkade i Aktuellt klockan 21 i går kväll - och åkte sedan direkt hem och lade sig, enligt presschefen Roberta Alenius.

Vill inte släppa in MP

Enligt Expressens källor i regeringskansliet anser Fredrik Reinfeldt i dagsläget att det är omöjligt att släppa in Miljöpartiet i regeringen.
- Inte minst beslutet om att tillåta nya kärnkraftverk gör det omöjligt, säger en regeringskälla.
Statsministern gör samtidigt bedömningen att hela allianssamarbetet riskeras om Maria Wetterstrand blir minister. Centerpartiet skulle inte acceptera att hon tog över Miljödepartementet, menar en källa i regeringskansliet.
Ändå tvingas statsministern tills vidare hålla dörren till Rosenbad öppen.
I värsta fall är det Fredrik Reinfeldt som sitter med Svarte Petter på hand när förhandlingarna går in i ett intensivare skede, troligen nästa vecka. Språkrören kan ju säga nej till samarbete - även om alliansen erbjuder breda uppgörelser i frågor som de brinner för.
När Expressen mötte Fredrik Reinfeldt i går eftermiddag parerade han varje fråga om tänkbara ministerposter för Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.
- Vi kan inte meddela det via medier utan måste prata med varandra. Jag anger inte heller när och var eller formerna för detta, säger han.

"Låt det sjunka in"

Samtidigt tar han Maria Wetterstrands motattack med ro.
- Låt oss först få ett färdigt valresultat, låt det sjunka in hos alla, låt alla få en stund för reflektion. Det behöver jag, det behöver mitt parti och det behöver säkert alla andra, säger Fredrik Reinfeldt.
- Låt oss sen visa att vi menar vad vi har sagt, att vår gemensamma ambition är att isolera ett inflytande från en ny del av oppositionen som Sverigedemokraterna utgör. Det måste rimligen följas av ett ansvarstagande för att hantera den här situationen och att vi inte för samtalen via medier.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag