LADDAD DEBATT. Efter gårdagens kärnkraftsomröstning erbjöd Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand Centerpartiets Solveig Ternström medlemskap i partiet. "Jag får fundera", sa Ternström. Foto: BERTIL ERICSON /SCANPIX och JAN DÜSING
LADDAD DEBATT. Efter gårdagens kärnkraftsomröstning erbjöd Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand Centerpartiets Solveig Ternström medlemskap i partiet. "Jag får fundera", sa Ternström.  Foto: BERTIL ERICSON /SCANPIX och JAN DÜSING

Så lockade Wetterstrand Solveig Ternström

Publicerad
Uppdaterad
Riksdagsledamoten och skådespelerskan Solveig Ternström svek sitt parti - och partiledaren Maud Olofsson.
Maria Wetterstrand svarade efter kärnkraftsomröstningen med att erbjuda medlemskap i Miljöpartiet.
- Jag har inte bestämt mig ännu, sa Ternström sent i går kväll.
Först vid 21-tiden i går kväll stod det klart att riksdagen tillåter nya kärnkraftverk i Sverige. Med röstsiffrorna 174 mot 172 vann alliansen den omröstningen i riksdagen.
Men Centerpartiet och Maud Olofsson framstod ändå som förlorare. Två av partiets ledamöter - Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren - röstade med oppositionen.
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand svarade genom att överlämna en handskriven lapp där hon erbjöd medlemskap.

"En viktig fråga"

TV4-reportern Anders Pihlblad konfronterade sent i går kväll Solveig Ternström med uppgifterna. Ternström svarade då att hon kommit Maria Wetterstrand nära under diskussionerna om kärnkraftens framtid.
- Kärnkraften är en så viktig fråga för mig, säger Ternström.
Tänker du byta parti nu och lämna Centern till förmån för Miljöpartiet? - Jag får fundera. Jag har inte bestämt mig ännu.
Maria Wetterstrand anklagade samtidigt Maud Olofsson för att ha lurat sina väljare.
- Centerpartiet gick till val på att inte upphäva förbudet mot ny kärnkraft. Centerpartiets väljare måste känna sig fruktansvärt lurade, säger Wetterstrand till Expressen.
Maud Olofsson ville i går inte kommentera kritiken utan hänvisade, genom sin pressekreterare, till miljöminister Andreas Carlgren.

"En historisk dag"

- Det är en historisk dag och en historisk chans. Nu bryter vi 30 år av kärnkraftsbråk, i stället samlar vi brett stöd kring det viktiga - den förnybara energin, konstaterade Carlgren.
Men om de rödgröna vinner valet kommer förbudet mot ny kärnkraft tillbaka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag