Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S vill ha butler på tunnelbanan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt artikeln på DN Debatt reser stockholmarna i snitt 77 minuter varje dag.
Foto: Mattias Forsberg och Joachim Wall

Vill du ha en egen butler på tunnelbanan? 

I ett nytt utspel på DN Debatt i dag skriver Stockholms socialdemokrater att man vill ge stockholmarna chansen att lämna sin smutstvätt på väg till jobbet - och hämta ut den ren på vägen hem. 

- Det är absolut genomförbart, säger Ilija Batljan till Expressen.se.

Stockholmarna har för lite tid för att älska, leka med barnen och drömma. Det anser Carin Jämtin (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, och Ilija Batljan (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms län. Och deras lösning presenteras på DN Debatt i dag:

 Restiden ska användas mer effektivt. 

Reser mer

 Stockholms stad äger SL:s lokaler. Och för att stockholmarna, som reser mer till jobbet än man gör i landet i övrigt, ska få vardagen att gå ihop vill de utnyttja lokalerna på ett radikalt sätt. 

  - Det är ett resursslöseri när lokalerna inte används, säger Batljan.

 Bland annat vill de att man ska kunna få en allt-i-allo som utför butlerliknande tjänster i tunnelbanan. Dessutom ska stockholmarna slippa shoppa eller tvätta själv. Enligt förslaget är det bara att lämna in tvätten eller inköpslistan på väg ner i tunnelbanan. Sen är allt fixat när man kommer hem.

 Ilija Batljan är lyrisk över möjligheterna som finns.

 - En allt-i-allo skulle så småningom kunna byta sommardäck. Det är bara fantasin som sätter gränser. 

Många inflyttade

 Enligt artikeln på DN Debatt reser stockholmarna i snitt 77 minuter varje dag till och från jobbet. Dessutom är många inflyttade och saknar därmed mor- och farföräldrar som kan ställa upp. Den rollen kan alltså finnas i SL:s lokaler i stället.

 Tjänsterna är tänkta att utföras av privata företag som ska få kontrakt att verka i lokalerna. Det menar Jämtin och Batljan kommer att förenkla vardagen för stockholmarna samtidigt som näringslivet gynnas.

 - En väldgt viktig poäng i det hela är att tunnelbanan idag måste mordeniseras, kollektivtrafiken kan med den här typen av tjänster bli en viktig insats för hur människor i en storstad kan använda sin tid på bästa sätt, förklarar Ilija Batljan.

Skulle du vilja att någon tvättade åt dig i tunnelbanan?