Hasan Dölek (S) pekas ut för valfusk efter att det finns tveksamheter i de föreningar som nominerat honom.
Hasan Dölek (S) pekas ut för valfusk efter att det finns tveksamheter i de föreningar som nominerat honom.

S-politikern pekas ut för valfusk

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraten Hasan Dölek kan väljas in i riksdagen efter valet i höst, men enligt en granskning som TV4 Nyheterna gjort finns det tveksamheter i de föreningar som nominerade honom.
- Allt har gått till enligt partiets demokratiska process, säger Hasan Dölek till Expressen.se.
Hasan Dölek är nummer tio på Socialdemokraternas riksdagslista i Stockholm, men enligt TV4 Nyheternas granskning finns det många frågetecken kring de åtta föreningar som nominerade Hasan Dölek.
Tre av föreningarna är helt nya och har endast ett fåtal medlemmar. Representanter för dessa föreningar svarar undvikande när TV4 Nyheternas reporter ringer och ställer frågor.

Släktingar

En förening ska ha minst fem personer i styrelsen, men en av de föreningar som nominerade Hasan Dölek har endast fyra medlemmar – och tre av dessa är släktingar till Hasan Dölek, enligt TV4 Nyheterna.
– Alla har rätt att vara med i Socialdemokraterna, säger Hassan Dölek till TV4 Nyheterna.
Tomas Rudin, Socialdemokraternas partisekreterare i Stockholm, säger till TV4 Nyheterna att det inte har någon betydelse för nomineringsprocessen hur många föreningar som nominerar en viss kandidat.
Detta motsägs av Anita Gradin, Socialdemokratiskt före detta statsråd.
– Det är klart att det spelar roll, säger hon.

"Allt har gått rätt till"

När TV4 Nyheterna försöker nå Hasan Dölek för en kommentar säger han att han befinner sig i Turkiet, men det visar sig sedan att han är i Stockholm.
När Expressen.se når Hasan Dölek på onsdagskvällen är han återigen tillbaka i Turkiet.
Hasan Dölek säger på telefon att allt gått rätt till i nomineringsprocessen.
– Allt har gått till enligt partiets demokratiska process, säger han.
Socialdemokraterna i Stockholms stads har i dag sex mandat i riksdagen. Valet 2002 fick partiet nio mandat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag