Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-ledningen i möte om kongress

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Socialdemokraterna kommer att hålla en extra kongress under nästa år. Exakt när är inte bestämt. 

- Det blir under sen vår eller tidig höst, sade Mona Sahlin vid en presskonferens på fredagen. 

Den socialdemokratiska partiledningen sitter på fredagen och lördagen i möten. Det handlar om viktiga saker.

 • En kriskommission ska besättas med folk – som ska svara på hur det kunde gå så dåligt i valet.

 • Socialdemokrater ska placeras i riksdagens olika utskott. Det är här en stor del av arbetet sker och de som får de viktigaste rollerna blir sannolikt även talespersoner för partiet i de specifika frågorna.

 Man kan se de utvalda som en skuggregering.

Bodström lämnar utskott

 Det står redan klart att Thomas Bodström kommer att få lämna över ordförandeklubban i justitieutskottet till Morgan Johansson, eftersom den förstnämnde befinner sig i USA.

 - Frågan har inte diskuterats under dagen. Men det är en absolut självklarhet att han blir av med jobbet. Denna förändring har skett i absolut samråd med Thomas Bodström, säger en källa till Expressen.se.

 Det står också klart att Socialdemokraterna kommer att hålla en extrakongress under nästa år, vilket Mona Sahlin bekräftade vid en presskonferens på fredagen. Tidpunkten beror på när kriskommissionen blir klar med sitt arbete.

 Någon naturlig efterträdare till Mona Sahlin finns inte men ordföranden har fått ta mycket kritik även inifrån sitt parti. Hennes plats är inte självklar och frågan om partiledarposten skulle vid en extrakongress kunna ställas på sin spets.