S-kampanj förnedrar Reinfeldts ekonomi

Publicerad
Uppdaterad
Expressen kan i dag avslöja Mona Sahlins hemliga attackplan mot statsminister Fredrik Reinfeldt. I en annonskampanj ska Socialdemokraterna förnedra Reinfeldt och hans familj - genom att angripa deras privatekonomi. Annonsen publiceras i morgon i syfte att störa statsministerns medverkan i SVT:s utfrågning, uppger källor för Expressen.
"Herr och fru Reinfeldts skattelättnad: 125 000 kronor."
Det är budskapet i Socialdemokraternas kampanj som publiceras i medier i morgon, kan Expressen nu berätta. Publiceringen i morgon är vald med omsorg, i syfte att störa statsministern som på kvällen frågas ut av Mats Knutson och Anna Hedenmo.

Använder påhittade citat

Huvudbudskapet illustreras med en pil som pekar uppåt och det påhittade citatet från paret Reinfeldt:
"Tillsammans har vi tjänat på stora skattesänkningar."
Annonsen har en gång tidigare använts i ett mindre sammanhang - men i morgon handlar det om köpta helsidor i flera tidningar.
Enligt Expressens källor har Socialdemokraterna anlitat riksdagens utredningstjänst för att ta fram siffrorna som rör familjen Reinfeldt.

Del i strategiplan från S

SOCIALDEMOKRATERNAS NYA AFFISCHNAMN. I morgon angriper sossarna Fredrik och Filippa Reinfeldts privatekonomi i en annonskampanj. Foto: Bertil Ericson / ScanpixEgentligen blev skattelättnaden större än 125 000 kronor.
- Det handlar i själva verket om 134 000 kronor i år, men för att vara på den säkra sidan lade vi oss lägre, säger en uppgiftslämnare inom Socialdemokraterna.
Attacken är en del i en strategiplan som går ut på att ställa "välfärd mot stora skattesänkningar". Flera steg väntar.
Enligt ett internt strategidokument inom Socialdemokraterna har partiet en längre tid letat efter en "game changer" - ett sätt att styra bort från den konflikt och mediebild som etablerats av Moderaterna, att alliansens jobblinje står mot Socialdemokraternas bidragslinje.
Planen kunde sättas i verket i samband med Fredrik Reinfeldts sommartal, uppger källor inom Socialdemokraterna.
- Han gick längre i att betona skattesänkningar än vad han tidigare gjort och därmed kunde han attackeras för att sänka skatterna så mycket att det inte är möjligt att upprätthålla välfärden, säger en Socialdemokrat till Expressen.

Första steget i kampanjen

Det blev den "game changer" som partistrategerna väntat på.
- Nu ställer vi välfärden mot sänkta skatter, säger en källa i partiet.
I kampanjen fram till valet kommer S bland annat att ställa sänkt statlig skatt mot de rödgrönas förslag om att minska barngrupperna på dagis.
Första steget i den nya kampanjen mot Moderaterna och alliansen blir attacken på familjen Reinfeldt i morgon.

Finns i intern rapport

Expressen har tagit del av de underlag som Socialdemokraterna beställt fram. Allt finns sammanfattat i en intern rapport i Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68.
Dokumenten visar bland annat att Fredrik Reinfeldts inkomstskatt på årsbasis sänkts med 45 948 kronor. Statsministerns hustru, landstingsrådet Filippa Reinfeldt, har enligt samma beräkningar fått sänkt skatt med 42 738 kronor.
Därutöver har familjen Reinfeldt, enligt Socialdemokraterna, fått sänkt fastighetsskatt med 46 263 kronor.

"Det är bara fakta"

Det konstateras också att Fredrik Reinfeldt i dag har en månadslön på 135 000 kronor. Hustrun Filippa Reinfeldt tjänar 85 000 kronor i månaden.
Socialdemokraternas attack kommer samtidigt som LO genomför en omfattande annons- och affischkampanj där flera partiledare och ministrar hånas.
Både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har vid upprepade tillfällen uppmanat sina partimedlemmar att undvika personangrepp och smutskastning i valrörelsen.
- Det här handlar inte om smutskastning.
- Det är bara fakta, säger en Socialdemokrat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag