Mona Sahlin i Örebro. Foto: Christian Örnberg
Mona Sahlin i Örebro. Foto: Christian Örnberg

S anklagas för ytterligare valfusk efter röstskola

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna anklagas för valfusk i Huddinge.
Nu kan Expressen.se även berätta att en polisanmälan har gjorts mot S efter partiets röstskola i Örebro där Mona Sahlin själv deltog.
- Det låter oerhört mysko att bli polisanmäld för att försöka få upp valdeltagandet i orter där det tidigare har varit lågt, säger Ibrahim Baylan till Expressen.se.
Expressen avslöjar i dag att Socialdemokraterna anklagas för valfusk.
Partiet anklagas för att agera på ett sätt som strider mot vallagen vid tre lokaler i Huddinge.
Nu kan Expressen.se även berätta att en polisanmälan har gjorts mot partiet efter den röstskola som hölls i bostadsområdet Vivalla i Örebro den 1 september där Mona Sahlin själv deltog.
– Det handlar om en aktivitet där Mona Sahlin var på besök. Och det är det som anmälaren vänder sig mot, säger Torbjörn Carlsson, presstalesman vid Örebropolisen, till Expressen.se.

Ska bearbetas

Anmälan kom in under torsdagen och ska nu bearbetas. Det är oklart vad brottsrubriceringen kan bli, men det kan handla om otillbören påverkan.
I samband med Socialdemokraternas röstskola riktade flera partier i Alliansen kritik mot att partiledaren själv deltog.
– Att tillsammans med Mona Sahlin gå till röstlokalen... det är ju väldigt svårt för de här personerna att ta en annan röstsedel från ett annat parti, sa Kristdemokraternas politiska sekreterare Susanne Lindholm, till Sveriges Radio i Örebro.

"Konstig kritik"

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan känner inte till polisanmälan, och förstår inte kritiken.
– Det är en oerhört konstig kritik. Det är mystiskt att moderater och kristdemokrater gör sitt yttersta att bekämpa alla insatser som handlar om att öka valdeltagandet i dessa förorter. Det borde vara allas intresse att höja det, säger han till Expressen.se och fortsätter:
– Att sen jag, eller Mona Sahlin, deltar i detta ser jag bara som viktigt.
Om anklagelserna om valfusk i Huddinge säger Ibrahim Baylan:
– Lagar och regler ska naturligtvis hållas. I det här fallet har jag tagit kontakt med den regionala organisationen och det är svårt att belägga anklagelserna.
– Det är också viktigt att valnämnden agerar väldigt tydligt om de ser någon som gör någon överträdelse, säger Ibrahim Baylan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag