Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S anklagas för ytterligare valfusk efter röstskola

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mona Sahlin i Örebro.
Foto: Christian Örnberg

Socialdemokraterna anklagas för valfusk i Huddinge. 

Nu kan Expressen.se även berätta att en polisanmälan har gjorts mot S efter partiets röstskola i Örebro där Mona Sahlin själv deltog. 

- Det låter oerhört mysko att bli polisanmäld för att försöka få upp valdeltagandet i orter där det tidigare har varit lågt, säger Ibrahim Baylan till Expressen.se.

Expressen avslöjar i dag att Socialdemokraterna anklagas för valfusk. 

 Partiet anklagas för att agera på ett sätt som strider mot vallagen vid tre lokaler i Huddinge. 

 Nu kan Expressen.se även berätta att en polisanmälan har gjorts mot partiet efter den röstskola som hölls i bostadsområdet Vivalla i Örebro den 1 september där Mona Sahlin själv deltog.  

 – Det handlar om en aktivitet där Mona Sahlin var på besök. Och det är det som anmälaren vänder sig mot, säger Torbjörn Carlsson, presstalesman vid Örebropolisen, till Expressen.se. 

Ska bearbetas

 Anmälan kom in under torsdagen och ska nu bearbetas. Det är oklart vad brottsrubriceringen kan bli, men det kan handla om otillbören påverkan. 

 I samband med Socialdemokraternas röstskola riktade flera partier i Alliansen kritik mot att partiledaren själv deltog. 

 – Att tillsammans med Mona Sahlin gå till röstlokalen... det är ju väldigt svårt för de här personerna att ta en annan röstsedel från ett annat parti, sa Kristdemokraternas politiska sekreterare Susanne Lindholm, till Sveriges Radio i Örebro. 

"Konstig kritik"

 Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan känner inte till polisanmälan, och förstår inte kritiken. 

 – Det är en oerhört konstig kritik. Det är mystiskt att moderater och kristdemokrater gör sitt yttersta att bekämpa alla insatser som handlar om att öka valdeltagandet i dessa förorter. Det borde vara allas intresse att höja det, säger han till Expressen.se och fortsätter: 

 – Att sen jag, eller Mona Sahlin, deltar i detta ser jag bara som viktigt. 

 Om anklagelserna om valfusk i Huddinge säger Ibrahim Baylan: 

 – Lagar och regler ska naturligtvis hållas. I det här fallet har jag tagit kontakt med den regionala organisationen och det är svårt att belägga anklagelserna. 

 – Det är också viktigt att valnämnden agerar väldigt tydligt om de ser någon som gör någon överträdelse, säger Ibrahim Baylan.