Röstkaos i Värmland - risk för omval

Publicerad
Uppdaterad
Sju röster saknades i Värmland för att alliansen skulle få egen majoritet.
Men länsstyrelsen har upptäckt graverande misstag i rösträkningen.
- Om någon överklagar kan det bli omval, säger Vivan Nilsson, informationschef vid valmyndigheten.
Godkända röster läggs i en valurna under onsdagsräkningen. De underkända rösterna ska läggas tillbaka i det ytterkuvert de kom i. I ett omslag ska alla ytterkuverten läggas och transporteras till länsstyrelsen för arkivering. Men Arvika kommun kom med en packe valsedlar löst.
- Ungefär 50 stycken. De hade gjort en lista på varför de underkänt rösterna. Hade de ansett att de varit underkända borde de ha varit med i omslaget, men de kom med dem löst vilket man inte får, säger Gith Nilsson, valansvarig i Värmland och fortsätter:
- Och på sättet de beskriver varför de har underkänt rösterna så kanske vissa av rösterna inte borde ha varit underkända och därmed lagda i urnan och varit med i räkningen.

Borde gått ner i urnan

Gith Nilsson ska under dagen gå igenom hela listan på varför rösterna blivit underkända.
- Men av det jag har sett så kan jag nämna att det till exempel står att ett valkuvertet inte var klistrat. Det är en röst som jag anser skulle gå ner i urnan, om beskrivningen nu stämmer.
Ytterligare ett misstag är att Arvika kommun har lagt dessa cirka 50 valkuvert i en stor hög, vilket gör att länsstyrelsen inte vet vilket kuvert som tillhör varje röstande.

Kan bli omval

Den felaktiga valhanteringen kan leda till omval i Värmland.
- Om någon överklagar kan det bli omval, säger Vivan Nilsson, informationschef vid valmyndigheten.
Vem som helst som är röstberättigad kan överklaga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag