Rödgröna stoppar inte gymnasiereform

Publicerad
Trots kraftig kritik mot alliansens gymnasiereform har oppositionen enats om inte riva upp den. Vid ett maktskifte kommer däremot yrkesprogrammen byggas ut så att eleverna successivt får högskolebehörighet.
Riksdagen har klubbat en ny gymnasieskola, GY-11, som innebär att det blir en tydligare skillnad mellan de teoretiska och de yrkesförberedande programmen. Oppositionen har hela tiden skarpt kritiserat upplägget, som innebär att yrkeseleverna inte längre får högskolebehörighet – om de inte läser extra under gymnasietiden, eller efteråt på komvux.
Vänsterpartiets Rossana Dinamarca bekräftar för TT att gymnasiereformen kommer att rulla i gång hösten 2011.
- Vi förstår att det finns en stor oro bland lärarna - "när ska vi få ro någon gång?" - så vi kommer inte att göra en Björklund, säger hon och syftar på den nuvarande regeringen snabbstopp hösten 2006.
Då fanns nya kursplaner färdiga, men den helt färska alliansregeringen blåste av förberedelserna och aviserade en större gymnasiereform. Denna kommer alltså att genomföras – med mer teori för yrkeseleverna, om de rödgröna vinner valet.

"Vore totalt oansvarigt"

Hittills har det varit så gott som tyst om hur de rödgröna tänkt ändra på gymnasiereformen om de kommer till makten. Men nu finns alltså en samstämmighet: reformen ska varken rivas upp eller skjutas upp. Däremot kommer kursuppläggen så snart som möjligt att ändras, så att den första kullen yrkeselever hinner få högskolebehörighet under sina tre gymnasieår.
- Det är bra att man ökat praktik och sådana bitar i den nya gymnasieskolan. Det ska vi se till att det bibehålls. Men vi har också insett att vi inte kan riva upp gymnasiereformen. Det vore totalt oansvarigt. Så vad vi sagt är att Gy-11 ska gå i gång, men vi kommer att förändra den under resans gång, säger Mats Pertoft, Miljöpartiets skolpolitiske talesperson.
Han syftar på att Skolverket knappast hinner arbeta om kursuppläggen på det år som återstår innan den nya gymnasieskolan träder i kraft.
- Men vi lovar att alla får högskolebehörighet, säger Mats Pertoft.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag