Rödgröna vill ha skriftliga omdömen från årskurs ett om de vinner valet. Foto: Cornelia Nordström
Rödgröna vill ha skriftliga omdömen från årskurs ett om de vinner valet. Foto: Cornelia Nordström

Rödgröna: Skriftliga omdömen från årskurs ett

Publicerad
Uppdaterad
Fler lärare och skriftliga omdömen från första klass.
Det vill de rödgröna se i den svenska skolan, meddelade partiledarna på en pressträff i Almedalen i dag.
- Det behövs inte bara ordning och reda i skolan, det behövs ordning och reda i skolpolitiken också, säger Mona Sahlin.
Just nu håller Mona Sahlin, Peter Eriksson och Lars Ohly pressträff i Visby, där de presenterar en ny rödgrön uppgörelse om skolpolitiken.
Mona Sahlin började med att kritisera regeringen för att inte vilja komma överens med oppositionen om hur den svenska skolan ska utformas.
– Vi hade gärna sett att det gick att föra diskussioner över blockgränsern om detta, om regeringen hade släppt tankarna på att sätta betygsliknande omdömen på 6-åringar. Men det har inte Björklund och regeringen varit intresserad av, säger S-ledaren.
– Vi säger nej till sorteringsskolan, nej till att stänga för de elever som behöver några chanser till, fortsatte hon.

Fler lärare

De tre partiledarna presenterade sedan flera förslag. Ett handlar om fler lärare.
– Ett av de viktigaste målen är att anställa fler behöriga lärare. Vi måste ha fler, inte färre, lärare i skolan, säger Mona Sahlin.
Konkret vill de öka lärartätheten till 9 lärare per 100 elever.
De rödgröna vill också inför skriftliga omdömen från årskurs ett i grundskolan.
– Men det ska inte vara betygsliknande omdömen, utan man ska ge föräldrar den information de behöver för att de ska veta hur de ska bygga upp och stötta, säger Mona Sahlin.
– Inte en enda streckgubbe som ritas i förskolan ska bedömas, lägger hon till.

Ohly fick ge med sig

Lars Ohly, som också är på plats, leder ett parti som helt är emot betyg. Han förklarade varför han nu har tvingats ge sig på den punkten.
– Det är för att ge beskedet att skolan ska känna trygghet om vilka villkor som ska gälla vid ett regeringsskiffte, förklarade han.
Ökad lärartäthet är han däremot helt ense med sina samarbetspartners om.
– Den minskning av antal lärare som har skett i den svenska skolan har inneburit att det blivit svårare att uppnå kunskapsmålen. Genom en ökad lärartäthet kommer varje elev få chansen att bli sedd, sade Lars Ohly.
De rödgröna vill även ha betyg från årskurs sju, ett förslag som de tidigare presenterat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag