Foto: Stefan Forsell
 Foto: Stefan Forsell

Rödgröna satsar för klimatet

Publicerad
Uppdaterad
En satsning på biogas, fler småskaliga elproducenter och utökat rotavdrag.
Det är några av de förslag för klimatomställning som den rödgröna oppositionen presenterade i dag.
- Vi vill investera modernt, uthålligt och rättvist, säger S-ledaren Mona Sahlin.
De rödgröna anser att miljöfrågan helt har kommit bort i årets valrörelse.
– Inga andra än vi tre partier talar om miljöpolitik. Reinfeldt sade i förra valet att han tyckte att det var en ickefråga, sade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin på en pressträff i Norrköping i dag.
Partierna har fyra förslag för klimatomställning, som de vill genomföra under nästa mandatperiod. Bland annat vill de återinföra programmet för klimatinvesteringar. 600 miljoner kronor ska satsas på ett program där företag, kommuner och andra kan få stöd för att investera i klimatvänlig teknik.
– Det är en oerhörd möjlighet för Sverige. Vi vill investera modernt, uthålligt och rättvist, sade Mona Sahlin.

Lättare sälja el

Partierna vill också öka möjligheterna för små elproducenter att sälja el genom så kallad nettomätning. Det innebär att små elproducenter får möjlighet att kvitta el som de levererar till marknaden mot den el de själva förbrukar.
– Vi kommer att få tiotusentals nya elproducenter på marknaden, sade Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
Partierna vill även satsa på ett utökat rotavdrag. De vill bevara det nuvarande avdraget, men plussa på med en klimatbonus på 10 000 kronor per fastighet för att uppmuntra till klimatförbättrande åtgärder.
Dessutom ska ett särskilt rot-avdrag för skolor på sammanlagt 600 miljoner genomföras och ett riktat rot-stöd på 1,5 miljarder 2011 och 2,5 miljarder 2012 till flerbostadshus införas – med klimatprofil.

Satsning på biogas

De rödgröna vill även ha en nationell biogasstrategi, och investera i ökad produktion och distribution av biogas.
– Vi ser en stor potential i att bygga ut biogasproduktionen och biogasmackar. Med de satsningarna tror vi att biogas får ett stort genomslag nästa mandatperiod, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag