De rödgröna talar på Götaplatsen i Göteborg. Foto: Sven Lindwall
De rödgröna talar på Götaplatsen i Göteborg. Foto: Sven Lindwall

Rödgröna på scen i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna lyfte fram orättvisorna i samhället i sitt valtal i Göteborg. Lars Ohly anklagade regeringen för att strunta i utsatta barn.
- Vad gör regeringen åt detta? Jo, de åker ner till Bryssel och tar fajten för att statistiken ska ändras över vem som är fattig, sade Vänsterledaren.
De rödgröna inledde sin valfinal på Götaplatsen i Göteborg klockan 16.30 på eftermiddagen. När partiledarna kom in på scenen inledde Vänsterledaren Lars Ohly med att säga:
– Vi behandlar alla olika. För att alla är olika. Ska alla behandlas lika så måste man se att alla är olika.
Sedan fortsatte han med att ge regeringen en känga.
– Det finns fattiga barn i Sverige. En pojke skrev i uppsatsen om sitt sommarlov att han varit på Kolmården och Legoland. Men han ljög, för han skämdes för att hans föräldrar inte hade råd. Vad gör regeringen åt detta? Jo, de åker ner till Bryssel och tar fajten för att statistiken ska ändras över vem som är fattig, sade Lars Ohly.

Kritiserade sjukförsäkringen

Därefter tog MP-ledaren Maria Wetterstrand över och kritiserade sjukförsäkringen.
– Tänk er att ni står på en strand och ser att någon håller på att drunkna. Vad gör ni? Skriker ni till personen att han eller hon ska simma fortare? Eller slänger ni i en livboj? Man kan välja mycket här i livet, men man kan inte välja om man ska bli sjuk, sade Wetterstrand.

Tar bort stupstocken

När Mona Sahlin tog över stafettpinnen kritiserade hon Moderatledaren Fredrik Reinfeldt för att han skräms med att skatten kan komma att höjas om de rödgröna tar över styret.
– Är det skatten vi ska bekämpa? Är det inte viktigare att bekämpa orättvisor och ojämlikhet? sade S-ledaren och fortsatte med att kritisera sjukförsäkringen.
– Ingen sjuk blir frisk för att man blir fattig. Vinner vi valet tar vi bort stupstocken.
Mona Sahlin lovade även att aldrig göra sig beroende av Sverigedemokraterna.
Hon uppmanade även svenska folket att gå och rösta.
– Är det något som provocerar mig är det när jag möter folk som säger att de inte orkar gå och rösta. Det är inte bara en rättighet, det är också en skyldighet. Så mitt budskap är: gå och rösta i morgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag