CHOCK-GAPET Kolla - enligt rödgrönas mätning skiljer bara 2,1 procentenheter mellan blocken Foto: Tommy Pedersen
CHOCK-GAPET Kolla - enligt rödgrönas mätning skiljer bara 2,1 procentenheter mellan blocken  Foto: Tommy Pedersen

Rödgröna är nästan i fatt i hemlig mätning

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna partiledarna var sprudlande glada under TV4:s partiledarutfrågning i går och en förklaring är att de fått nytt hopp om att vinna valet.
Expressen kan i dag avslöja en hemlig opinionsmätning, beställd av de rödgröna, som visar att gapet till alliansen minskat från sex till två procentenheter över helgen.
Partisekreteraren Ibrahim Baylan konstaterar nu att segern är nära.
Glada miner präglade utfrågningen av Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson i TV4. Tidigare har de varit hårt pressade av opinionsmätningar som visat att alliansen tagit ett stabilt grepp om opinionen och till och med har egen majoritet.
Samtidigt gör partierna egna opinionsmätningar för att snabbt kunna se hur olika förslag tas emot och hur opinionen förändras dag från dag. Det gör alliansen också.
Mätningarna är dock hemliga. Partierna köper in mätningarna av opinionsinstitut som samtidigt säljer undersökningar till medieföretag.

600 personer tillfrågade

De rödgrönas senaste mätning pekar mot en sensationell förändring i opinionen. Novus och Synovates senaste stora mätningar för TV4 respektive DN avslutades i måndags och mätningarna hade då pågått i en vecka. De visade på en ledning med 6- 8 procentenheter för alliansen.
De rödgrönas mätning gjordes i måndags och tisdags denna vecka och visade att gapet mellan alliansen och de rödgröna minskat till 2,1 procentenheter - 47,9 mot 45,8 i alliansens favör. 600 personer tillfrågades och det är ungefär hälften så många jämfört med de vanliga opinionsmätningarna.
- För oss är det intressant att avståndet minskat. Det är Novus som gjort mätningen åt oss och deras mätning från i slutet av förra veckan visade på en ledning på sex procent. Det är alltså en tydlig trend och det är intressant siffrorna från förra veckan stämde också ganska väl med andra undersökningar, säger Paolo Silva, stabschef hos Miljöpartiet.

Sahlin: Fler bestämmer sig

Socialdemokraterna vägrar bekräfta siffrorna eftersom mätningen ska vara hemlig med tanke på att opinionsinstituten bara släpper officiella siffror till medieföretag som betalar för det.
- Vi har en del mätningar som vi gör internt så det kan jag inte kommentera. Nu är det val på söndag och då får både du och jag och läsarna veta. Jag tror att fler bestämmer sig nu och att jag hoppas att det gör att gapet minskar, säger Mona Sahlin.
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson:
- Min bild är att vi närmar oss nu. Mona har gjort väldigt starka insatser på slutet när hon mött Reinfeldt och sjukförsäkringsfrågan har varit uppe. Det är ett stort sårigt problem för borgarna.

"Vi kommer att vinna"

Expressen har också tagit del av ett internt mejl som Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan skickade till partiets valarbetare under onsdagen där han refererar till den hemliga mätningen - och konstaterar att segern är nära.
"Enligt våra egna mätningar skiljer det nu bara ett par procent mellan blocken och många väljare är osäkra. Om vi ökar tempot ännu mer kommer vi att gå om borgerligheten på upploppet. Det är vårt mål!", skriver han.
"Segern är inom räckhåll! Varje dag som går knappar vi in på de borgerliga. Det visar att samtalskampanjen biter. Att varje knackad dörr, att varje ringt samtal gör skillnad. Vi kommer att vinna det här om vi alla ger järnet."

Reinfeldt har förtroende

I den interna mätningen får Sverigedemokraterna 5,2 procent och skulle alltså bli vågmästare om siffrorna stämmer.
Samtidigt kommer en ny förtroendemätning i statsministerfrågan från DN/Synovate. I förtroendemätningen utökar Fredrik Reinfeldt ledningen över Mona Sahlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag