Rikspolischefen Bengt Svenson. Foto: Tomas Leprince
Rikspolischefen Bengt Svenson. Foto: Tomas Leprince

Rikspolischefen: Polisen har reagerat för långsamt

Publicerad
Uppdaterad
Flera av Sverigedemokraternas valmöten har stoppats av motdemonstranter den senaste tiden.
Nu kritiserar rikspolischefen Bengt Svenson polisens agerande.
- Hotbilden har förändrats den sista veckan och vissa polismyndigheter har reagerat för långsamt, säger han till Expressen.se.
Sverigedemokraternas möten har ofta besökts av demonstranter beväpnade med visselpipor och vuvuzelor. För polisen är valet en hektisk tid och de är de som ska garantera att partierna kan hålla sina möten.
- I några få fall har Sverigedemokraterna valt att avbryta och det tycker inte jag är bra, det är en grundlagsskyddad rättighet, säger Svenson.

"Har brustit i planeringen"

På Sergels torg i Stockholm kunde Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, tala under torsdagen. Men flera motdemonstranter dränkte budskapet med visslor och vuvuzelor.
- Vi kan inte hindra motdemonstranter från att skråla och skräna. Men nu garanterar jag att alla valmöten ska kunna hållas, säger Bengt Svenson.
Han kan inte säga något enskilt misstag som polisen har begått men menar att det inte är en fråga om resursbrist.
- Det finns resurser men det har brustit i planeringen, säger han.
Även Beatrice Ask (M) har uttalat sig om SD:s störda valmöten.
- Det är väldigt allvarligt. Föreningsfriheten och demonstrationsrätten är otroligt centrala och i en demokrati måste alla få framföra sina synpunkter och det på ett vettigt sätt, säger justitieministern till TT och tillägger att det är polisens sak att se till så att det är möjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag