Retorikexperten: Det vinner Reinfeldt på

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Reinfeldt utstrålade ett naturligt lugn och gav tydliga svar.
Det anser retorikexperten Barbro Fällman som tycker att han höll ett bättre tal än Mona Sahlin i kväll.
- Han såg gladare ut än tidigare. Det vinner han på, säger hon.
I kvällens "Din nästa statsminister" i TV4 höll båda statsministerkandidaterna var sitt tal till väljarna. Först ut var Mona Sahlin.
Retorikexperten Barbro Fällman tycker att S-ledaren var tillkämpat lugn.
– Jag vet inte om hon är nervös eller laddad. Men jag saknar gnista och glöd. Hon är väldigt allvarlig, säger hon.
Sahlin använde ofta uttrycket "en ny rödgrön regering", som för att pränta i det hos tittarna och göra det till verklighet.
Enligt Fällman har S-ledaren en låg ton i rösten, som gör att hon låter monoton. Däremot hade hon ett bättre språk i det här sammanhanget än tidigare.
– Hon pratade om "min man och mina barn". Tidigare har hon sagt "Bosse och ungarna". Hon har säkert fått hjälp med språket.
S-ledaren utstrålade inte den framtidstro som hade behövts.
– Nej jag tycker inte det. Det var för allvarligt.

"Han gjorde ett fel"

Tidigare har Fredrik Reinfeldt sett allvarlig och bekymrad ut i debatterna, men i kvällens program såg han gladare ut.
– Det vinner han på.
Enligt Fällman har Moderatledaren ett naturligt lugn och ger tydliga svar.
– Han höll ett bra och engagerat tal. Men han gjorde ett fel när han nämnde motståndarna i en mening. Han skulle ha använt all sin tid till att berätta vad han vill göra – men det felet gjorde även Mona Sahlin.
Ett annat fel var att Reinfeldt upprepade uttrycket "i den meningen" för ofta.
Sammantaget höll dock Reinfeldt det bästa talet, anser retorikexperten Barbro Fällman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag