Alliansen vann debatten i SVT - åtminstone ur ett retoriskt perspektiv. Foto: Christian Örnberg
Alliansen vann debatten i SVT - åtminstone ur ett retoriskt perspektiv. Foto: Christian Örnberg

Retorikexperten. "Alliansen vann debatten i SVT"

Publicerad
Uppdaterad
Alliansen vann debatten i SVT - åtminstone ur ett retoriskt perspektiv.
- Bäst var Anders Borg som är lugn men samtidigt dynamisk och energisk, säger retorikexperten Barbro Fällman.
Under 90 minuters direktsändning debatterade företrädare för samtliga riksdagspartier på tisdagskvällen om Sveriges ekonomi. Retorikexperten Barbro Fällman följde debatten och analyserade den ur ett retoriskt perspektiv.
- Rent allmänt kan jag säga att Thomas Östros lät lugn, om än något uttryckslös vilket kan uppfattas som monotont. Han har ett sätt att sänka rösten när han pratar som gör att det låter som han berättar en historia, vilket kan bli lite tråkigt. En annan sak som han gjorde fel var att påpeka vad alliansen gjorde fel i stället för att tala om sin egen politik, säger Barbro Fällman.

"Samtidigt dynamisk"

Anders Borg får däremot väl godkänt.
- Borg är också lugn men samtidigt dynamisk och energisk vilket gör honom trevligare att lyssna till. Jag noterade också att Borg, i motsats till Östros, inte avbryter och slutar prata när det är dags att sluta.

Attefall säker

Överlag tycker Barbro Fällman att alliansens företrädare gjorde bättre ifrån sig retoriskt än vad oppositionens gjorde.
- Stefan Attefall var mycket säker och duktig, och även om Roger Tiefensee var osäker i början blev han bättre mot slutet. Oppositionen var mer aggressiv, vilket kanske ligger i sakens natur. Men när två kvinnor är aggressiva i röst och tonfall hörs det mer än det gjort om det varit män. Oppositionen skulle också vunnit fler röster på att tala om sin egen politik snarare än att kritisera alliansens, säger Barbro Fällman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag