Rekordlågt stöd för S - alliansen har egen majoritet

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin slår nytt bottenrekord Expressen/Demoskops första septembermätning - .
Samtidigt går de mindre partierna i alliansen framåt och säkrar egen majoritet för Fredrik Reinfeldt.
- Siffrorna är en moderat önskedröm, säger socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.
Den nya opinionsmätningen från Demoskop avslutades i onsdags och visar att Fredrik Reinfeldt och hans allians har gått vinnande genom diskussioner om pensionärsskatt, restaurang-moms och valmanifest.
Gapet mellan alliansen och de rödgröna ligger kvar på en rekordnivå från junimätningen och är 6,5 procent eller 50,5–44.
– Det innebär att Sverigedemokraternas eventuella riksdagsstatus blir mindre intressant, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.
I det rödgröna laget backar Socialdemokraterna något efter tidigare mätningar som redan då var rekordlåga. Den nya bottensiffran för Socialdemokraterna i Demoskopmätningarna är nu 29,7 procent – ett bottenrekord.
Den var visserligen nere i 29,6 procent i Demsokops augustimätning, men den är inte publicerad.
Så noteringen för S är den lägsta i de Demsoskopmätningar som har publicerats.
Därför är jämförelsen i grafiken intill gjord med juli månad.

V ökar – men MP minskar

Mona Sahlins största problem är dock Maria Wetterstrand. Hennes lyskraft har minskat, att döma av septembermätningen, eftersom Miljöpartiet minskar med 2,7 procent jämört med Demoskops augustimätning till 8,5 procent. Att MP backar ligger också i linje med andra opinionsmätningar på senare tid.
– När Miljöpartiet rörde sig mot 10 procentenheter eller mer var det i stor utsträckning alliansanhängarna som rörde sig över blockgränserna. Sannolikt är det i den gruppen man nu tappar mark, säger Anders Lindholm.
Lars Ohly har varit bråkigare inom det rödgröna laget på senare tid och tagit strid om skatter och Afghanistan. Det har gett resultat i opinionen där Vänsterpartiet ökar med 1,9 procent till 5,8 procent

C och KD på säker mark

Socialdemokraterna och Mona Sahlin kämpar i rejäl motvind inför valet om drygt två veckor. I dagnes färska opinionsundersökning från Expressen/Demoskop får S det lägsta stödet som någonsin publicerats i en undersökning. Foto: TOMMY HOLLModeraterna har en fortsatt klar ledning över Socialdemokraterna i kampen om vilket parti som är störst och leder med 2,2 procent. Moderaternas notering 31,9 procent är dock en minskning jämfört med
Demoskops opublicerade mätning från augusti. Stödet är dock något högre än genomsnittet från andra mätningar under de senaste veckorna.
Fredrik Reinfeldt kan dock glädja sig åt att han får rätt om att stödet för de mindre allianspartierna ökar när valet nu närmar sig. Kristdemokraterna och Centern har länge varit nära att åka ur riksdagen, enligt Expressen/Demoskops mätningar, men nu har de kravlat sig upp på relatvt säker mark.
– Man kan ana att stödröstandet nu har börjat ta fäste, säger Anders Lindholm.
Enligt mätningen har alliansen nu också lika starkt stöd som de rödgröna bland såväl yngre som hos kvinnor och även bland de äldre leder alliansen.
– De rödgrönas ansträngningar att vinna mark bland pensionärerna verkar snarare bidragit till ett tapp av yngre väljare, säger Anders Lindholm.
När Expressen träffar Fredrik Reinfeldt i Vårgårda, där han deltagit på en utfrågning, gläds han åt att ha egen majoritet.
– Detta ger hopp för möjligheten att Sverige fortsatt har en stark regeringsmakt med ett majoritetsstöd i riksdagen. Jag tror det är särskilt viktigt när vi prövas genom finanskriser, svårare tider och behovet av att föra en stark och bra jobbpolitik, säger statsministern.

”Anledning till oro”

Han tycker se sig en trend i valrörelsen där småpartierna i alliansen vinner mark och slipper balansera på riksdagsspärren.
– De gör väldigt bra i från sig och det ser ut som att det leder till att de har haft ett växande väljarstöd, vilket i grunden är mycket bra, säger Reinfeldt.
Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan kallar siffrorna för en ”moderat önskedröm”, men tycker att det mest anmärkningsvärda är att SD kommer in i riksdagen.
– När Reinfeldt nu har gett besked att han tänker fortsätta regera även om han blir beroende av SD är det en rejäl anledning till oro, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag