Statsministern drog sig inte för att visa sitt missnöje med Maria Wetterstrand.
Statsministern drog sig inte för att visa sitt missnöje med Maria Wetterstrand.

Reinfeldt visar öppet sitt missnöje med Wetterstrand

Publicerad
Uppdaterad
Attackerad från alla fyra borgerliga partiledarna - samtidigt.
Och när Maria Wetterstrand skulle försvara sig visade statsminister Fredrik Reinfeldt öppet sitt missnöje.
- Hon ses som ett hot. Det är klart att man börjar att gå efter henne, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap, på Stockholms universitet.
Partiledardebatten i riksdagen i går var den sista innan sommaruppehållet, men blev en tydlig signal av det tuffa klimat som väntar inför höstens val.
Expressen har redan tidigare skrivit om alliansens taktik att ge sig på Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.
I går blev det tydligt igen.
Fredrik Reinfeldt beskyllde Maria Wetterstrand för att raljera över Sveriges offentliga finanser, Maud Olofsson kallade Wetterstrands klimatpolitik för feg och Jan Björklund gick till hård motattack i skolfrågan.

Tror det är positivt

Men enligt Wetterstrand själv är kritiken inget som partiet förlorar på - tvärtom.
- Jag vet inte om de har lyckats stoppa oss, utan snarare tvärtom. De har väl börjat inse att när de tar de här debatterna, så har de svårt att komma fram och det blir snarare så att vi tjänar på den uppmärksamheten.
Maria Wetterstrand är populär hos väljarna. I SCB-mätningen i maj fick partiet rekordhöga 10,7 procent. Enligt Drude Dahlerup, ses hon som ett hot av alliansen.
- Det är helt klart att de kommer att börja gå efter Maria Wetterstrand nu. Samtidigt har de problem. Det är svårt att vara elak mot en ung, smart kvinna.

"Kan slå tillbaka"

- Det är speciellt svårt för män. Det kan absolut slå tillbaka. Speciellt unga kan tycka att det är otäckt om man gör så, säger Drude Dahlerup.
När Wetterstrand svarade alliansens partiledare visade statsminister Fredrik Reinfeldt flera gånger känslor med sitt kroppsspråk.

"Varandras motpoler"

Enligt retorikkonsulten Katti Sandberg utstrålade Reinfeldt både uppgivenhet och "von oben-attityd".
- Här signalerar han snarare lite uppgivenhet, man kan nästan höra honom sucka. Att förtroendestriden står mellan Reinfeldt och Wetterstrand beror delvis på att de är varandras motpoler, säger Katti Sandberg.

På tjänsteresa

Centerpartiet har identifierat Miljöpartiet som huvudfiende i valet. Maud Olofsson försökte framställa Miljöpartiet som gröna - och socialistiska. Men hon håller inte med om att alliansen skulle siktat in sig specifikt på Wetterstrand.
- Alla har väl sett vilka debatter jag har haft med Mona Sahlin och Lars Ohly.
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann har inte velat kommentera artikeln och M-ledaren Fredrik Reinfeldt är på tjänsteresa och har heller inte kunnat lämna några kommentarer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag