Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Reinfeldt mållös efter kaoset

Publicerad
Uppdaterad
Valmyndigheten uppger nu att alliansen var 19 röster från att ta ett mandat i Göteborg.
Statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar kommentera röstsammanräkningen.
Men andra i regeringen erkänner nu öppet att de inte får egen majoritet.
- Jag har inget att säga, säger Reinfeldt till Expressen.se.
Alliansen var 19 röster från att ta ett mandat i Göteborg enligt den slutgiltiga räkningen, inte nio eller fyra som tidigare var preliminära siffror. Det säger Valmyndgheten till Expressen.se vid 9.30-tiden på torsdagsförmiddagen.
Klockan nio samlades regeringen för det första regeringssammanträdet efter valet. Cirka tio minuter före mötet anlände statsministern efter att han promenerat den korta sträckan från Sagerska palatset till Rosenbad.

Vill inte kommentera

Han ville dock inte kommentera uppgifterna om att alliansen inte ser ut att knipa egen majoritet.
– Jag har inget att säga, upprepade statsministern innan han slank in i Rosenbad.
Strax efter Reinfeldt kom FP-ledaren Jan Björklund som inte heller hade mycket att säga.
- Jag visste inte om det förrän du sa det. Därför har jag inga kommentarer, säger partiledaren till Expressen.se.
Jan Björklunds pressekreterare, Anne Neumann, hälsar att man inte kommer att kommentera läget under förmiddagen.
- Vi vill låta det här sjunka in först, säger hon.

Hägglund vågade aldrig hoppas

Kristdemokraternas Göran Hägglund stannade dock till en stund för att summera läget.
– Vi konstaterade i går kväll de här räkneresultaten från Dalarna, Göteborg och Värmland. Nu ska de förvisso kontrollräknas - men för egen del så har jag aldrig vågat göra annat än att ta ställning till de siffror som redovisades i söndagskväll.
– Skulle det hända nåt annat vore det fantastiskt men vi ska nog inställa oss på att vi inte har majoritet och planera efter det, säger Hägglund.

Vanligt regeringssammanträde

Dagens regeringssammanträde är ett vanligt regeringssammanträde där dagordningen bestämdes före valet. Efter den ordinarie dagordningen finns dock möjlighet att ta upp det som hänt på sistone.
Samtalsämnet är självklart.
– Det här är första gången vi träffas som regering efter valet så det kommer att vara en del prat om valrörelsen, resultatet och situationen som uppstått, säger Göran Hägglund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag