Anna Hedenmo och Mats Knutson i krismöte i natt. Hävdar att de inte visste att läkaren var engagerad Socialdemokrat. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Anna Hedenmo och Mats Knutson i krismöte i natt. Hävdar att de inte visste att läkaren var engagerad Socialdemokrat. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Programledarna i krismöte i natt

Publicerad
Uppdaterad
Programledarna Mats Knutson och Anna Hedenmo satt i natt i krismöte på Sveriges television.
- Va!? Jag hade inte en aning, sa Knutson efter direktsändningen.
Deras chef Eva Landahl kallade överläkarens medverkan i programmet för "ett misstag".
Expressen pratade med SVT:s utfrågare Mats Knutson och Anna Hedenmo direkt efter direktsändningen med Fredrik Reinfeldt och ställde frågan till Knutson om han kände till att Mona Sahlin och Jörg Teichert hade kallat till presskonferens för att berätta om ett nytt lagförslag - döpt till "Lex Jörg".
- Jag hade inte aning om det. Va? Jag hade inte en aning. Va?
- Vadå, frågar Anna Hedenmo.
Hade det varit okej att referera till honom om du hade vetat om det?
- Nej, det är klart att det hade kommit i ett helt annat läge då. Jag har inte haft kontakten med honom, det är en annan i redaktionen som har haft kontakten med honom. Jag har inte själv pratat med honom.

"Måste kolla upp det"

Mats Knutson och Anna Hedenmo sökte sen direkt upp Aktuellt-chefen Eva Landahl som också är ansvarig för partiledarutfrågningarna. På ett krismöte i natt diskuterades frågan.
- Jag måste kolla. Det är inte okej om han är en organiserad socialdemokrat, men jag måste kolla upp det, säger Aktuelltchefen Eva Landahl först till Expressen.
Axel Gordh Humlesjö tar hand om tittarnas frågor under partiledarutfrågningarna och bryter flera gånger in under sändningen. Han fick under sändning flera frågor om varför SVT använde sig av Jörg Teichert i sändning och de som ställde frågorna via Twitter skickade också länkar till Socialdemokraternas inbjudan till presskonferensen om "Lex Jörg".

"Vi borde ha ställt frågan"

Han tog inte upp några av frågorna i sändning.
- Därför att jag inte visste alla turer om hur han hade hittats. Anledningen till att jag inte tog upp det var tidsbrist, säger Axel Gordh.
Här bryter Eva Landahl intervjun för att ta med Mats Knutson, Anna Hedenmo och Axel Gordh Humlesjö till ett enskilt möte.
Efter en stund kommer hon tillbaka.
- Vi har nu pratat med honom. Han är inte organiserad socialdemokrat men vi ställde inte frågan till honom före och det var givetvis ett misstag, säger hon då.
Men är det okej att ni först använder honom som ett nummer i sändningen och nästa dag använder Socialdemokraterna honom i sin kampanj?
- Jag säger till dig att vi inte visste det. Vi borde ha ställt frågan. Det är ett misstag. Vi visste inte det när vi var i sändning.
Hade det varit okej om ni hade vetat det?
- Om vi hade vetat det hade vi kanske tänkt annorlunda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag