Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: SD-kandidaten ristade sig själv i pannan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
David von Arnold Antoni.
Foto: Ulf Ryd

MALMÖ/STOCKHOLM. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson pekade snabbt ut invandrare för "tortyröverfallet" på den unga partikollegan i Malmö och kallade dådet för "ett av de värsta politiska dåd vårt land sett i modern tid". Nu misstänker polisen att det var en bluff och att sverigedemokraten själv ristat in ett hakkors i sin panna.

Expressen kan i dag visa hur Sverigedemokraternas ledare i en veckas tid använt det påstådda knivöverfallet mot David von Arnold Antoni i valrörelsen. SD har kallat händelsen för "tortyröverfall" och partiledaren Jimmie Åkesson var snabb med att skicka vidare information om händelsen via Twitter.

 "Ung sverigedemokrat torterad i sitt hem av vänsterextremister med invandrarbakgrund", meddelade han vid lunchtid förra fredagen.

Ohly fördömde dådet

 Jimmie Åkesson fortsatte veckan efter att utnyttja händelsen genom att skriva ett öppet brev till riksdagens partiledare. Lars Ohly (V) svarade snabbt och fördömde "våldsdådet" och Jimmie Åkesson tackade honom.

"Finns starka skäl"

 Expressen har flera gånger under veckan bett SD om hjälp med att få David von Arnold Antoni att ställa upp på en bild där han visar skadan, men partiet har vägrat. I går kom avslöjandet om att polisen misstänker att von Arnold ristat in hakkorset på egen hand.

 -  Enligt rättsläkaren finns det starka skäl att skadan är självförvållad, säger Magnus Andersson, chef vid kriminalroteln i Malmö, till Expressen.

 -  Hans berättelse stämmer inte överens med hur skadan har uppkommit. Sanningshalten i det han säger har kraftigt försvagats.

 Jimmie Åkesson: 

 -  Jag tycker att man ska vara försiktig med spekulationer i ett sånt här läge. Jag vet hur han mår och vill akta mig för att så tvivel på vaga grunder.

 Känner du dig säker på att han inte ljuger?

 -  Jag har ingen anledning att betvivla honom. Vi vet vilken hotbild det finns mot oss och vi vet vilken hotbild det har funnits mot honom. Det har sprejats på hans fasad och han utsattes för en knivattack tidigare.

Håller sig gömd

 David von Arnold Antoni gömmer sig nu på hemlig ort.

 -  Jag är besviken. Jag förstår inte hur så många kategoriskt kan påstå vad som hänt när polisutredningen pågår som bäst, säger han.

FAKTA

Attackerades av äggkastare i fjol


David von Arnold Antoni, 24, är tolva på SD:s lista till kommunfullmäktige i Malmö där partiet i dag har fem mandat.

I våras attackerades han av äggkastande elever i samband med ett skolbesök. Samma kväll ska han ha blivit överfallen av en knivman. Händelsen rubricerades som mordförsök med hatbrottsmotiv. Utredningen lades senare ner i brist på spaningsuppslag.

10 september vandaliserades Antonis hem med hotfullt klotter. På kvällen anmälde han att han blivit överfallen och fått ett hakkors inristat i pannan. I går avslöjade Sydsvenskan att rättsläkaren som undersökt skadan bedömer att den är självförvållad.