Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Partiet tvingade Fredrick Federley till drogtest

Publicerad
Uppdaterad
Centerpartiet har tvingat riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) till ett drogtest, kan Expressen i dag avslöja.
I sin bok "Bara jag", som Expressen exklusivt tagit del av, skriver Federley om händelsen:
"Jag fick en tid på en klinik vid Fridhemsplan. Jag kände mig äcklad av hela situationen. Jag fick lämna blod och tre stora hårtofsar."
- Mitt eget parti kränkte mig på det värsta sätt jag blivit kränkt, säger Fredrick Federley.
Den kontroversiella riksdagsledamoten Fredrick Federley ifrågasätter sin egen partiledare Maud Olofsson i boken som släpps i handeln bara en vecka före valet:
- Hon har valt att lyssna på andra, men inte på mig. Jag har inget mer att hämta i partiet så länge ledarskapet ser ut som det gör, säger han när Expressen i går kväll mötte honom i bostaden i södra Stockholm.

Berättar om sin uppväxt

I boken "Bara jag" berättar han personligt om sin uppväxt, om när han klev ut ur garderoben som homosexuell och om festen där han bjöds på kokain. Han skildrar också spelet bakom kulisserna inom Centerpartiet.
För Expressen berättar han för första gången om händelsen som inträffade efter riksdagens omdiskuterade FRA- omröstning för två år sedan.
- Partiet tvingade mig till ett drogtest, berättar han.

"Undrade hur jag mådde"

I boken beskriver Fredrick Federley hur Centerpartiets gruppledare Roger Tiefensee och distriktsordföranden i Stockholm, Per Ankersjö, möter honom för ett samtal i riksdagen.
- De undrade hur jag mådde och jag sa att det är väl som det är, inte mer med det. Till slut via kringelikrokar kom det fram att de hade hört att jag tagit droger efter FRA-omröstningen och var oroliga för mig. Tydligen hade denna historia valsat hela vägen upp till regeringskansliet och sedan ner till vår gruppledare som kände sig föranledd att vidta åtgärder.

"Jag visste hur det låg till"

Enligt Federley hade ingen i partiet hört av sig till honom under sommaren, när FRA-debatten gick som hetast. Men nu var partiledningen mycket omtänksam:
- Jag fick ett erbjudande om att göra drogtester. Det kallades erbjudande men jag visste precis hur det låg till. Om jag inte tackade ja så skulle det omedelbart tolkas som att jag hade tagit droger.

"Jag fick lämna blod"

I boken beskriver han ilskan han kände.
- Jag var så arg att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Mitt eget parti kränkte mig på det värsta sätt jag blivit kränkt. Men jag insåg att det bara fanns ett val - jag var tvungen att göra som de sa.
Fredrick Federley fick tid hos en klinik vid Fridhemsplan i Stockholm.
- Jag kände mig äcklad av hela situationen. Jag fick lämna blod och tre stora hårtofsar som de klippte ur mitt hår. Nu skulle man analysera mitt drogintag de sista tre månaderna, skriver han i boken.
Provsvaren visade att han inte använt droger - vilket framgick av pappren han lämnade till sin gruppledare i riksdagen.
- Skulle de kräva något mer av mig som de hade manglat på precis alla sätt de kunde var jag beredd att omedelbart lämna partiet. Jag slet för ett parti vars grundvärden och kapacitet jag tror på. Men det hade verkligen behandlat mig som skit hur länge som helst.

Hoppas på ny partiledning

Fredrick Federley kämpar nu för att bli inkryssad för Centerpartiet i riksdagsvalet nästa månad. Miljöminister Andreas Carlgren fick hans plats på valsedlarna.
Federley hoppas samtidigt på en ny partiledning:
- Jag har inget att hämta i detta parti med denna ledning. Trösten är att det kommer nya tider om inte allt för länge och till dess är det bara att vänta, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag