Vill bestämma i riksdagen. Inget av de etablerade partierna säger sig vilja samarbeta med SD. Men om de väl kommer in i riksdagen hoppas Jimmie Åkesson på att Sverigedemokraterna kan bli vågmästare. Foto: Robban Andersson
Vill bestämma i riksdagen. Inget av de etablerade partierna säger sig vilja samarbeta med SD. Men om de väl kommer in i riksdagen hoppas Jimmie Åkesson på att Sverigedemokraterna kan bli vågmästare. Foto: Robban Andersson

"Om vi skulle bli vågmästare så tvingar vi oss till inflytande"

Publicerad
Uppdaterad
När Sverigedemokraternas ledare inte får prata invandringspolitik blir beskeden betydligt tunnare.
I Expressens stora partiledarutfrågning får Jimmie Åkesson förklara varför han vill sänka bensinskatten, ge försvarsindustrin mer pengar och inskränka aborträtten.
- Kom ihåg att det oftast är fler kvinnor som är abortmotståndare än män, säger SD-ledaren.
I hundratals tidningsintervjuer, tv-inslag och radioprogram har du fått förklara och svara på frågor om er invandringspolitik. Svenska folket vet var ni står i de här frågorna.  Vad väljarna däremot inte har lika bra koll på är era övriga ståndpunkter. Så låt oss lägga invandringspolitiken åt sidan och sätta fokus på andra viktiga politiska frågor.
Ni skriver i ert arbetsmarknadspolitiska idédokument att ”LAS har spelat ut sin roll”. Vill ni skrota LAS?
– Nej, det vill vi inte. Debatten handlar om turordningsreglerna i första hand. Det är väl de som är det stora problemet.
Ni skriver att facket har ”allt för stort inflytande”. Vad menar ni?
– Det står inte i vårt partiprogram. Facket har en oerhört viktig roll på den svenska arbetsmarknaden.
Och det här finns inte i era texter alls, menar du?
– Det finns i ett tidigare deldokument kring arbetsmarknadspolitik.
Varför skrev ni så här då i ert dokument?
– Det finns många sverigedemokrater som har haft en väldigt negativ syn på facket, inte minst sedan de har blivit uteslutna. Men min bestämda ståndpunkt är att facket har en avgörande roll.
Ni skriver att medbestämmandelagen, MBL, ska ersättas av en skyldighet för arbetsgivaren att i god tid informera anställda om planerade förändringar. Det låter som att ni vill skrota MBL?
– Det låter kanske så, men man ska komma ihåg att det här är ett arbetsmarknadspolitiskt idédokument som skrevs inför valet 2006. I dag har vi en lite annan situation.
Men om man ersätter medbestämmandelagen med en skyldighet att informera när man gör förändringar, då försvinner ju medbestämmandet?
– Man ska inte se det där som konkreta politiska förslag, utan som ett idédokument. Exakt vad vi kommer att gå till val på får vi se när vi lägger vårt valmanifest inför valet nästa höst.

LO:s medlemmar röstade på Sverigedemokraterna i 40 procent högre utsträckning än valmanskåren i stort, enligt en valanalys från LO. Finns det inte risk att ni stöter bort väljare inom LO-kollektivet när ni vill skrota både LAS och MBL?

– Om man tittar på Danmark så är det ju faktiskt den danska arbetarrörelsen, danska LO, som tillsammans med Socialdemokraterna har drivit igenom den här flexibla arbetsmarknadsmodellen och där jublar man åt den från fackligt håll, så jag är inte rädd för det.
Ni vill ge familjerna hela barnomsorgspengen, och göra den avdragsgill, och ni vill införa ett barnavdrag på skatten för att fler familjer ska ha råd att bara låta en förälder arbeta. Varför är det så viktigt för Sverigedemokraterna att få hem
Sveriges mammor till spisen?

– Så skulle man inte behöva uttrycka det egentligen. Det handlar ju om valfrihet för familjerna. Familjerna ska själva få lov att bestämma vem som ska vara hemma och det måste naturligtvis inte vara mamman.
Men i praktiken är det väl ofta mamman som det handlar om?
– Det är upp till varje enskild familj.
Ser man till nativiteten i de europeiska länderna så har ju de skandinaviska länderna, de som har utbyggd barnomsorg, haft den lindrigaste nedgången i födelsetal. Forskningen talar väl här för att er modell är kontraproduktiv?
– Det är ju väldigt svårt att avgöra naturligtvis. Jag tror ju att om man gör samhället mer familjevänligt så kommer man på lite längre sikt att se ett ökat barnafödande.
Även om ni gör en sådan här reform pensionsgrundande så betyder det att kvinnor blir mer ekonomiskt beroende av sina män, de blir fattigare som pensionärer. Är det verkligen önskvärt?
– Man ska inte se det här som konkreta förslag, utan som ett idédokument. Vad vi kommer att gå till val på, får vi se när vi har landat i diskussionerna kring vårt valmanifest.

Ni vill enligt ert program ”ge försvarsindustrin resurser att utveckla nya produkter”. Hur mycket och till vad?

– Det svenska försvaret ska vara en garant för att vi får behålla vårt oberoende. Men hur mycket, ja det är ju väldigt svårt förstås.
Nästan hela försvarsindustrin är utlandsägd. Ska skattemedel ges till utländska bolag inom vapenindustrin?
– Jag kan inte avgöra det här i dag, det får naturligtvis utredas.
Hur mycket pengar vill ni lägga på försvaret?
– Utgångspunkten är förstås att det måste ökas. Men jag vet ingenting om det ekonomiska utrymmet nästa år.
Tycker du att vi ska ha trupper i Afghanistan?
– Nej, utgångspunkten för det svenska försvaret måste ju vara att försvara Sverige i första hand, inte att kriga i Afghanistan.
Hur ställer sig Sverigedemokraterna till regeringens energiöverenskommelse?
– Vi har inte tagit ställning till den i detalj, men vi tycker att det är väldigt bra att man börjar prata om att forska kring kärnkraften igen.
Tidigare har ni velat sänka bensinskatten. Med dagens klimatdebatt, var står ni nu?
– På vårt senaste riksrådsmöte förra året var det en överväldigande majoritet i partiet som ville ha sänkt drivmedelsskatt.
Här går ni helt på tvärs mot de andra partierna. Tar ni ingen hänsyn till klimatdebatten?
– Man måste väga allt det här så klart, det finns ju också andra aspekter, vi har en glesbygd som utarmas till exempel.
Vad har ni för utsläppsmål?
– Vi har inte tagit ställning till det än, alls.

Vad tycker ni om systembolagsmonopolet?

– Vi har inte tagit ställning. Min personliga uppfattning är att det ska behållas, vi behöver en restriktiv alkohollagstiftning i Sverige.
Ni vill ha en högre skatt på ”osunda och ohälsosamma varor”. Vilka varor ska bli dyrare?
– Det finns en motion runt just tobaksvaror till våra landsdagar som vi har nu i oktober, så jag får väl passa lite kring den frågan.
Ni motiverar det med att det är ”för att främja ett sunt leverne”. Innebär det att ni vill höja tobaksskatten och alkoholskatten?
– Det måste det inte betyda. Vi har ju redan i dag förhållandevis höga tobaksskatter och alkoholskatter och det där kan ju vara något slags stöd för att vi ska behålla den modellen i Sverige.
Ni vill sänka arbetsgivaravgifterna, samtidigt som ni säger att ni vill bekosta sjukskrivningskostnader med arbetsgivaravgifter. Hur går det ihop?
– För det första, det är inte säkert att vi vill sänka arbetsgivaravgifterna mer.
Ni skriver ju det i ert idédokument?
– Det där dokumentet skrevs väl 2006, och nu har ju arbetsgivaravgifterna sänkts åtminstone till viss del och nu måste ju vi utreda – inför nästa val – om vi vill sänka ännu mer eller om vi vill behålla det som det är.
Jag vill bara klargöra, det här med ert idéprogram, det är ju ert senaste dokument när det gäller er politik?
– Precis!
Det är ju också troligt att de presenterade förslagen i stort sett kommer att följa idéprogrammet?
– Absolut. Det tror jag säkert.
Ni vill sänka abortgränsen från 18 veckor till 12. Varför?
– Man kan i dag rädda barn mycket tidigare än när lagen skrevs för 35 år
sedan. Sedan är det en viktig principfråga om när livet börjar. Tyvärr tror jag inte att det kommer att innebära så mycket lägre aborttal.
Om det inte påverkar antalet aborter, varför då inskränka kvinnans rätt över sin kropp genom att sänka gränsen?
– Jag ser inte det som att det handlar om att inskränka kvinnans rätt till sin kropp. Kom ihåg att det oftast är fler kvinnor som är abortmotståndare än män.
Tycker ni att Kristdemokraterna – de har ju utvidgat aborträtten – är för slappa på den punkten?
– Ja, absolut. Det här med abortturismen som man då tog ställning för, jag förstår inte vad de håller på med.

Ingen av de etablerade partierna säger sig vilja samarbeta med SD. Hur ska ni kunna få inflytande, om ni väl kommer in i riksdagen?

– Om vi skulle bli vågmästare så tvingar vi oss till inflytande.
När statsvetaren Sören Holmberg vid SOM-institutet granskade hur respektive partis anhängare rankar sin partiledare, var du bland dem som fick sämst betyg av dina egna. Varför?
– Vårt parti bygger inte på en ledargestalt som kanske äldre partier gör. Vi är ju i första hand en gräsrotsrörelse.
Det finns ganska många kritiker inom ert parti som talar om att det är ett litet kompisgäng som styr alltihop, som toppstyr organisationen.
– Det håller jag inte med om. På senaste riksrådsmötet stödde, tror jag, 88 procent partiledningens förslag när det gällde organisationsförändringar och så.
Du känner inte till den här kritiken?
– Kritik finns i alla partier och kanske i synnerhet i vårt som på många sätt är uppbyggt av människor som är missnöjda med förhållanden i samhället och dessutom väldigt frustrerade.
Efter förra valet tappade du kontrollen över kommunmandaten. Expressens granskning från 2008 visade att i en fjärdedel av kommun-erna där ni tog mandat fanns det inga aktiva SD-politiker. Fler än 11 000 röster över hela landet kastades bort på tomma stolar, passiva ledamöter och politiska vildar. Hur ska ni undvika det efter nästa val?
– Det hänger ju trots allt inte på mig i första hand utan på våra väljare, medlemmar och sympatisörer, att de står till förfogande när vi ska sätta valsedlar för kommuner och landsting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag