Efter en tuff sensommar börjar nu valspurten för Mona Sahlin. "Nu bestämmer sig väljarna. Nu är alternativen färdiga. Nu är alla stora debatter framför oss." Foto: Olle Sporrong
Efter en tuff sensommar börjar nu valspurten för Mona Sahlin. "Nu bestämmer sig väljarna. Nu är alternativen färdiga. Nu är alla stora debatter framför oss." Foto: Olle Sporrong

Om sju dagar avgörs Sahlins framtid

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas historiskt låga siffra i Demoskop är ännu en kalldusch för Mona Sahlin.
I kväll börjar hennes ödesvecka när hon möter statsministern i en direktsänd tv-duell.
Partikamraternas tips: bli fränare i dina attacker mot Reinfeldt.
- Nu jävlar, nu är det sju dagar kvar, säger Mona Sahlin.
Demoskops mätning kunde inte komma sämre för Sahlin. Exakt en vecka före valet når Socialdemokraterna en historiskt dålig siffra. Aldrig tidigare har partiet fått en så låg siffra som 29,0 procent i Demoskops mätningar.
Siffran är långt under förra valresultatet på 35 procent – ett resultat som beskrevs som en katastrof av partiet.
Dessutom ligger de rödgröna under med en bred marginal på 7,8 procentenheter. Alliansen får egen majoritet.

”Inget är kört”

– Nu bestämmer sig väljarna. Nu är alternativen färdiga. Nu är alla stora debatter framför oss, säger Sahlin.
Under ödesveckan bestäms kanske inte bara vem som blir statsminister utan också det rödgröna samarbetets framtid – och Sahlins egen framtid.
1000 intervjuer genomfördes 7-10 september. – Inget är kört. Många väljare har inte bestämt sig, säger Sahlin.
Fokus ligger nu på de stora publikdragande tv-debatterna under veckan. I kväll möts statsministerkandidaterna i en direktsänd duell i SVT.
Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att Sahlin borde skruva upp tonläget och gå på offensiven ännu mer i kvällens duell. Sahlins problem har inte varit själva debatterna utan eftersnacket
i medierna, enligt Ljunggren.
– Hon har inget att förlora på att vara lite fräck.

Beprövat slagträ

– Hon får köra en sluggerargumentation, säger Ljunggren.
Ett sätt kan vara att vända saker som används mot Sahlin till en motattack.
– Möjligtvis kan hon ta den här Tobleronehistorien och köra upp den i ansiktet på Reinfeldt, säger Ljunggren.
Partiveteranen och den förre partisekreteraren Lars Stjernkvist hoppas att Sahlin kan damma av ett gammalt beprövad slagträ mot Reinfeldt.
– Sjukförsäkringen är regeringens svagaste kort. Jag tror att upprördheten finns kvar där.
Den nuvarande partisekreteraren Ibrahim Baylan menar att Sahlin kan spela på motståndarens arrogans.
– Reinfeldt har lätt för att bli arrogant och självbelåten.
– Det gäller att pressa honom på besked. En självbelåten person kanske nöjer sig med att säga att ungdomsarbetslösheten är en synvilla, men vad ska han göra åt de 200 000-tals ungdomar som går utan jobb? säger Baylan.

Släpper loss

Sahlin tänker inte komma med några nya, djärva utspel.
– Jag förbereder mig genom att släppa loss argumenten, känslorna och stämningsläget och ilskan över orättvisorna, säger Sahlin om kvällens duell.
Sahlin tror inte nödvändigtvis att de dåliga siffrorna bara är nedslående för partiets valarbetare.
– Det kan antingen påverka dem så att de stoppar ner huvudena eller sträcker på sig och tänker att nu jävlar, nu är det sju dagar kvar. Det är den attityden jag ser där ute.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag