Ohly: Ni vill fortsätta regera till priset av er egen heder

Publicerad
Uppdaterad
Lars Ohly och Jan Björklund duellerade om Sverigedemokraternas eventuella inflytande på en svensk regering. Lars Ohly anklagade alliansen för att de inte tagit tillräckligt avstånd från Sverigedemokraterna och sade:
- Ni vill fortsätta regera till priset av er egen heder.
Lars Ohly fick frågan om oppositionen skulle kunna tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna om blocket skulle få flest röster utan att få egen majoritet.
- Vi, till skillnad från alliansen, ger tydligt besked: Vi är inte intresserade av deras stöd, vare sig aktivt eller passivt, sade han.
Jan Björklund svarade:
- Vi är inte där än, så det finns fortfarande en chans att slippa en vågmästarregering vilket skulle utsätta Sverige för risker, inte minst ekonomiskt. Får vi fler mandat än de rödgröna ska vi regera, och vi kommer i så fall söka stöd över blockgränserna och främst hos Miljöpartiet, sade Björklund.

"Trams"

På detta svarade Ohly:
- En röst på allianspartiet innebar en stor risk att ett främlingsfientligt och rasistiskt parti får inflytande, på vilket Björlund replikerade:
- Nu ägnar du dig bara åt trams. Vi kommer inte att söka stöd av Sverigedemokraterna, utan gå över blockgränser. Dock kanske inte så ofta ditt parti.
På frågan om Lars Ohly skulle kunna tänka sig att fälla en borgerlig regering med hjälp av Sverigedemokraterna svarade han svävande vilket fick Björklund att gå i taket.
- Det är intressant att du medger att du kan tänka dig att fälla en alliansregering. Jag hoppas dina kolleger i oppositionen nu hör detta och tar avstånd från det.
- Vilket trams. Vi tänker inte ge er några fribrev att regera i hop med Sverigedemokraterna. Ni vill fortsätta regera till priset av er egen heder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag