Mona Sahlins rödgröna, vänsterorienterade, alternativ kan få det tungt i höstens val. Fredrik Reinfeldt kan le då svenska folket lutar mer åt höger. OBS! Bilden är ett montage. Foto: Cornelia Nordström
Mona Sahlins rödgröna, vänsterorienterade, alternativ kan få det tungt i höstens val. Fredrik Reinfeldt kan le då svenska folket lutar mer åt höger. OBS! Bilden är ett montage.  Foto: Cornelia Nordström

Nya siffror: Fler höger än vänster

Publicerad
Uppdaterad
Fler svenskar känner sig höger än vänster, visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrags av SVT:s "Rapport".
Bland unga under 29 år anser sig mindre än var femte person vara vänster och mest höger känner sig invånarna i Skåne.
På uppdrag av " Rapport" har Sifo gjort en undersökning där de bett deltagarna berätta vad de befann sig på en skala där ett var mest vänster och tio mest höger. 33 procent anser sig vara en femma eller sexa, alltså i mitten på den politiska skalan, skriver SVT på nätet.

35 procent till höger

24 procent ansåg sig vara till vänster på den politiska skalan, medan 35 procent ansåg sig stå till höger.
Bland ungdomar är högertrenden ännu tydligare, och endast 19 procent anser sig stå på vänsterkanten.

Vänster i Mellansverige

- Jag är inte särskilt förvånad. I min skola är nästan alla höger, jag tror det handlar mycket om att man vill tjäna pengar utan att bli straffad för det, säger Juli Fossi till Rapport.
Geografiskt sett visar Sifos undersökningar att skåningarna känner sig mest höger, medan vänstern har sitt starkaste fäste i norra Mellansverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag