Nu startar "Stora Partiledarutfrågningen"

Publicerad
Uppdaterad
Nu startar "Stora Partiledarutfrågningen" igen, fortsättningen på de långa samtalen om politik.
Den här gången är det Lotta Gröning och Marie Söderqvist som träffar partiledarna.
Och snart slår vi upp dörren till Expressens egen valstuga.
Valstugan kommer att stå mitt i Stockholm, ett stenkast från Sveriges riksdag, och där kommer vi att erbjuda broschyrer och valsedlar från alla de etablerade partierna.
Till Expressens valstuga kan man alltså gå för att få information med olika budskap, och ambitionen är att bjuda in till ett sorts "demokratihus" där olika röster hörs.
Här ska du också få möta kända politiker när det hålls debatter och valtal, och här kommer vi att dela ut Expressens specialtryckta "Valextra"-tidning.
Expressens valstuga är bara ett - nytt! - exempel på tidningens valsatsning.
Vi vill bjuda in till fler diskussioner, valstugan är endast ett av flera försök och andra kommer att göras på exempelvis Twitter och Facebook på nätet. Jag tror att det är viktigt att vi försöker förnya oss, att vi möter publiken på nya ställen, valstugan kan vara en bra plats - men: vem vet?

Egentligen började valrörelsen i Expressen redan när det var på dagen ett år kvar till själva valet, då inledde vi nämligen serien "Stora Partiledarutfrågningen" med reportrarna Christian Holmén och Karl-Johan Karlssons långa fråga-svar-intervjuer med partiledarna.
Fulltextversionerna av deras intervjuer, cirka sex gånger längre än de artiklar som publicerades i tidningen, lades samtidigt ut på Expressen.se och på Expressen.tv kunde man dessutom se hela samtalen som webb-tv.
En politiker beskrev det här som troligen den mest omfattande intervjuserie som en dagstidning någonsin har gjort inför ett val, jag vet inte om det stämmer, men nu gör vi i alla fall om den igen.

Den här gången har Expressens politiska kommentatorer träffat riksdagspartiernas ledare och frågat ut dem - från vänster till höger.
Lotta Gröning är en S-märkt debattör som har varit politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten och debattredaktör på Aftonbladet. Marie Söderqvist var ledarskribent på Svenska Dagbladet och har i dag engagemang för Moderaterna.
Tillsammans analyserar Gröning och Söderqvist normalt dagsaktuella frågor i Expressen, nu intervjuar de Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund, Jan Björklund, Maud Olofsson, Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson ihop.
Och precis som förra gången kommer hela snacket, oredigerat, att finnas på nätet både som utskriven text och webb-tv. Tillgängligt för skolarbeten, forskare eller kanske för dig som är väldigt intresserad av politik.
För Expressen är valrörelsen naturligtvis årets viktigaste bevakningsuppdrag. Vinter-OS, kungabröllop, fotbolls-VM... de stora evenemangen avlöser varandra, men allmänna val är förstås störst.

Under 2009 och 2010 har Expressen ökat den politiska journalistiken, bland annat har vi rekryterat stjärnreportern Niklas Svensson - senast utnämnd till "Årets ekonomijournalist".
Under Almedalsveckan gjorde Svensson exempelvis tv-programmet "Raka svar med Niklas", och det blir ännu mer webb-tv inför valet.
Vi kommer också, på ledarsidan, att fortsätta att utveckla Expressens eget valmanifest som presenterades över hela fyra sidor när det var 100 dagar kvar till valdagen.
Det var en, tror jag, unik publicering.
Expressen har cirka 1,6 miljoner läsare per dag och samtidigt som trafiken och räckvidden hela tiden ökar för sajten Expressen.se har tidningen Expressen inte sedan 2001 varit närmare positionen som Sveriges största dagstidning än nu.
Det är jämnt, och kanske är det därför som alla val är så spännande - och viktiga.
Jag hoppas att du väljer att läsa och titta på Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag