Peter Eriksson och Maria Wetterstrand på presskonferensen. Foto: Christian Örnberg
Peter Eriksson och Maria Wetterstrand på presskonferensen. Foto: Christian Örnberg

MP utökar samarbetet med alliansen

Publicerad
Uppdaterad
Miljöpartiet vill utöka samarbetet med alliansen.
Med målet att blockera Sverigedemokraterna i riksdagen.
- Vi tänker samarbeta med alliansen i integrations- och flyktingfrågor, säger MP-språkröret Peter Eriksson, vid en presskonferens i dag.
Regeringen bjöd in Miljöpartiet till ett möte på måndagen för att diskutera det parlamentariska läget.
Något erbjudande om att bilda en koalitionsregering kom inte från regeringen.
– Det finns inget erbjudande om detta, ingen öppning från regeringens sida att bilda koalition. Samtidigt som vi uppfattar det som att alliansen är splittrade i frågan. Men de väljer att regera i minoritet, säger Peter Eriksson.

Vill inte bli stödparti

Och något stödparti vill Miljöpartiet inte bli.
– Vi avböjer möjligheten att bli någon form av stödparti eftersom det innebär att vi då skulle tvingas ta ansvar för all politik som alliansen bedriver, säger Peter Eriksson.
Han tillägger:
– Vi har uppfattat att Fredrik Reinfeldt till varje pris vill hålla ihop alliansen.

Utökar samarbetet

Samtidigt säger Miljöpartiet att de är beredda att utöka samarbetet med alliansen när det gäller flykting- och integrationsfrågor.
Anledningen är att Sverigedemokraternas möjlighet att utnyttja sin vågmästarroll ska blockeras.
– Vi har tidigare haft ett samarbete med alliansen, nu tänker vi samarbeta med integrationsfrågor, säger Peter Eriksson.
– Det är i asyl- och flyktingfrågor som det största trycket från Sverigedemokraternas finns, det är där de vill skaffa sig inflytande, tillägger Maria Wetterstrand.
Fredrik Reinfeldt vill inte kommentera mötet med MP, utan hänvisar till den kommande regeringsförklaringen 5 oktober.
Min uppfattning är att Miljöpartiet redogjorde väldigt tydligt för vad de hade pratat om på mötet, säger pressekreteraren Roberta Alenius, till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag